Regionale Energie- en Klimaatstrategie
Onze aarde warmt op. We maken sterkere dijken om wateroverlast tegen te gaan. We passen gebouwen aan om ze koeler te krijgen in de zomer. Dat is nodig, want we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Dit bedreigt het leven van mensen, dieren en de natuur. En het richt schade aan, wereldwijd maar ook in onze regio.
We werken al hard om die snelle verandering af te remmen door minder broeikasgassen uit te stoten. Maar we moeten nog meer doen. Ook omdat onze energierekening stijgt. We willen minder afhankelijk zijn van buitenlands gas én tegelijkertijd klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we onze uitstoot van broeikasgassen flink verminderen en inzetten op wind- en zonne-energie. Zo maken we Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal.
Ook in Regio Hart van Brabant gaan we voor klimaatneutraal, zodat onze regio een fijne woon-, werk- en leefomgeving blijft. Daarvoor werken we aan een grote verbouwing, want met hier en daar alleen een likje verf redden we het niet. Dat doen we samen met inwoners, ondernemers en organisaties. Hoe we dat doen? Dat staat in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie, de REKS.
De REKS: wat en waarom?
Wat is de REKS?
REKS is een afkorting van Regionale Energie- en Klimaatstrategie. Met de REKS brengen we in Hart van Brabant in kaart hoe en waar we energie kunnen besparen en duurzaam kunnen opwekken en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat doen we met zorg voor de natuur, zodat we er fijn en veilig kunnen wonen en werken, nu en in de toekomst.
Op 1 juli 2021 hebben de gemeenteraden van de negen gemeenten, de Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen ingestemd met de REKS. De REKS is hier te bekijken.
Waarom een REKS?
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in Nederland in 2030 minstens 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Inmiddels is het doel aangescherpt naar 55% minder CO2. Dat kunnen we halen door energie te besparen, woningen en gebouwen zonder aardgas te verwarmen en elektriciteit duurzaam op te wekken.
Om dat te bereiken is Nederland opgedeeld in energieregio’s. Daarin werken gemeenten, provincie en waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). In Hart van Brabant kijken we ook hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Daarom hebben wij geen RES, maar een REKS: een Regionale Energie- en Klimaatstrategie.
Regionale strategie, lokale uitvoering
In de REKS hebben we als regio afspraken gemaakt over onze energie- en klimaatambities. Waar en hoe kunnen we het beste elektriciteit duurzaam opwekken met wind en zon? Hoe kunnen we woningen en gebouwen zonder aardgas verwarmen? Waar kunnen we energie besparen? En welke maatregelen kunnen we nemen tegen droogte, hitte en wateroverlast? Dat bekijken we regionaal. Energie en klimaat houden immers niet op bij de gemeentegrens.
De besluiten worden lokaal genomen en de uitvoering van de plannen gebeurt ook lokaal. In de REKS streven we bovendien naar minimaal 50% lokaal eigendom bij projecten voor de opwek van duurzame energie (wind- en zonneparken). Dat betekent dat inwoners daadwerkelijk mogen meepraten, meedoen en mee mogen profiteren van de opbrengsten van de energiehubs.
Lees verder over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie >
Wil je weten wat de Regionale Energie- en Klimaatstrategie voor jou en jouw woon-, werk- en leefomgeving betekent? Kijk dan op de website van jouw gemeente voor lokale plannen en ontwikkelingen.
Nieuwsbrief
We versturen regelmatig de REKS-nieuwsbrief, met regionaal energie- en klimaatnieuws. Hieronder vind je een link naar de laatste REKS-nieuwsbrieven. Je kunt ook eerdere nieuwsbrieven teruglezen.
Wil je je aanmelden voor de REKS-nieuwsbrief? Vul dan dit formulier in en je ontvangt de volgende uitgave direct in je mailbox.
Recente nieuwsberichten
Programmaplan Regionale Warmtetransitie 2024-2026 vastgesteld
In oktober 2024 is in de Regio Hart van Brabant het Programmaplan Regionale Warmtetransitie 2024-2026 vastgesteld. De gemeenten hebben de......
Hubs, energiehubs, smart energy hubs: waar hebben we het over?
Hubs, energiehubs, energy hubs en zelfs smart energy hubs: binnen de energietransitie komen ze allemaal voorbij. Maar waar hebben we......
Alfredo Verboom: “De warmtetransitie is vooral een sociale opgave”
In 2050 onze woningen en gebouwen verwarmen zonder aardgas en 50 procent minder energie gebruiken dan in 1990. Dat hebben......
Terugblik CongREKS 2024: met gedeelde energie aan de slag
Een kleine 100 betrokkenen bij de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) hebben tijdens het CongREKS op 23 mei ervaren hoe......