
Werkcentrum Midden-Brabant
Met de ontwikkeling van het Werkcentrum Midden-Brabant bouwen we met diverse partners aan een arbeidsmarkt in de regio, waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Door onze krachten te bundelen, versterken we onze dienstverlening aan werkende en werkzoekende inwoners en werkgevers. We bieden ze de nodige ondersteuning op het gebied van scholing, ontwikkeling, bemiddeling en begeleiding vanuit één herkenbaar centrum. Daarbij zetten we de vraag en behoefte van de inwoner en de werkgever centraal. Samen werken we aan een flexibele en duurzame arbeidsmarkt, waarin álle inwoners mee kunnen doen en werkgevers de juiste hulp krijgen bij personeelsvraagstukken.
Het Werkcentrum is een netwerksamenwerking van zowel publieke partners (gemeenten, UWV, SW-bedrijven), als private partners (werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties), als semi-publiek (onderwijsinstellingen). Het gaat onder andere om een samenvoeging en aanhaking van het Leerwerkloket, het regionaal mobiliteitsteam en het Werkgeversservicepunt (WSP).
Het Werkcentrum Midden-Brabant biedt straks werkzoekenden, werkenden en werkgevers één centrale, laagdrempelige, persoonlijke en herkenbare ingang. Via één telefoonnummer, één digitaal kanaal en drie fysieke locaties. Achter het loket werkt dan het brede netwerk van partijen voor arbeidsmarktdienstverlening in onze regio samen. Samen streven we naar een beter vindbare en samenhangende dienstverlening aan onze inwoners en werkgevers, bij vragen en ondersteuning op het gebied van (ander) werk, (om)scholing en personeel.
Transitie
Het jaar 2025 is een transitiejaar, waarin het Werkcentrum Midden-Brabant verder wordt ingeregeld. Het gaat dan onder andere om het verlenen van ontschotte dienstverlening, het verder ontwikkelen van de dienstverlening, enzovoorts.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Remco Jansen
Gedelegeerd opdrachtgevers namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Samen werken we aan een flexibele en duurzame arbeidsmarkt, waarin álle inwoners mee kunnen doen en werkgevers de juiste hulp krijgen bij personeelsvraagstukken.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: meer mensen doen mee, omdat zij hun (arbeids-) potentie zo optimaal mogelijk benutten en daardoor minder afhankelijk zijn van voorzieningen.
- Activiteit: bieden van perspectief op betekenisvol en passend werk, zowel betaald als dagactiviteiten (ook voor niet uitkeringsgerechtigden).
- Activiteit: investeren in betere samenwerking tussen de uitvoeringsorganisaties om de dienstverlening te verbeteren en zo mogelijk efficiencywinsten te boeken.
- Opgave: alle inwoners van de regio Hart van Brabant, ongeacht achtergrond of opleidingsniveau, kunnen een leven lang ontwikkelen.
- Activiteit: onderzoeken of en op welke manier andere leer- en kwalificatievormen sterker ingebed kunnen worden in onze kennis- en arbeidsmarktinfrastructuur.
- Activiteit: behouden en versterken opgebouwde regionale arbeidsmarktinfrastructuur.
- Opgave: de juiste mensen met de juiste kwalificaties zijn op het juiste moment beschikbaar voor werkgevers.
- Activiteit: versterken verbinding tussen arbeidsmarkt, economie en onderwijs.
Fase / looptijd
Initiatie en ontwikkeling: in 2024 is de kwartiermaker van het Werkcentrum gestart. Het streven is om per 1 november 2024 te starten met een operationeel Werkcentrum Midden-Brabant.
Financiering
Regionaal Fonds Arbeidsmarkt, rijksmiddelen
Programmalijn
Arbeidsparticipatie
Overlegtafel(s)
Regionaal beraad
De governance van het Werkcentrum Midden Brabant wordt geregeld middels het regionaal beraad waarin alle genoemde partners zitting hebben. Het beraad heeft belangrijkste taken:
- Vaststellen regionale meerjarenagenda bestaande uit de beleidsagenda en uitvoeringsagenda;
- Monitoren van de uitvoering van de meerjarenagenda;
- Vaststellen van de begroting voor uitvoering van de meerjarenagenda met in achtneming de financiën en rol van de centrumgemeente;
- Signaleren richting het landelijk beraad over arbeidsmarktvraagstukken;
- Signaleren welke provinciale, lokale, sectorale programma’s een belangrijke arbeidsmarktcomponent hebben voor de regio.
De bestuurlijke inbreng van de samenwerkende gemeenten loopt via het poho Arbeidsparticipatie van Regio Hart van Brabant.
Betrokken partijen
Gemeenten, UWV, Sociale Partners, Onderwijsinstellingen
Deelnemende gemeenten
Contact
Peter Donders via peter.donders@tilburg.nl.
Recente nieuwsberichten
Samen bouwen aan verandering
Met elkaar werken we aan de transformatie van het sociaal domein in onze regio, om het voor onze inwoners toegankelijk,......

Deltaplan Techniek nog drie jaar door
Nadat verschillende samenwerkingspartners zich al positief uitspraken over het voortzetten van het Deltaplan Techniek, hebben de wethouders Arbeidsparticipatie van de......

“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......

Ontwikkelingen transformatie sociaal domein
We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het......
