Jeugdwerkloosheidsvrije regio
Regionale aansturing, lokale uitvoering
In 2020 is besloten dat de uitvoering van de jeugdwerkloosheidsvrije regio (JWVR) structureel behouden moet blijven en wordt overgedragen van Midpoint Brabant naar de gemeenten. Daarbij is de opdracht meegegeven om de werkzame elementen uit de aanpak JWVR (o.a. de jongere centraal stellen, maatwerk, snelheid in handelen) ook na de overdracht aan de gemeenten overeind te houden. Een compact programmabureau, gepositioneerd bij Midpoint Brabant, stuurt middels een bestuurlijk vastgestelde SLA op regionale kwaliteit en samenhang in de dienstverlening en voert activiteiten uit rond o.a. communicatie, lobby, innovatie en het binnenhalen van externe financiering. Een tussentijdse evaluatie laat zien dat de eerder aangetoonde werkzame elementen (o.a. bejegening, snelheid, jongeren centraal stellen) nog onvoldoende gewaarborgd zijn. Eind 2022 heeft een nieuwe evaluatie plaatsgevonden. Besloten is om, ook met het oog op de regionale verplichting die er waarschijnlijk per 2025 komt, het programmabureau in stand te houden. Dit gebeurt in een afgeslankte vorm, die past bij de fase waarin we van project naar structureel instrument gaan.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Robert de Roos
Gedelegeerd opdrachtgever namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
De doelstelling van de jeugdwerkloosheidsvrije regio is om jongeren in beeld te brengen en te houden. Jongeren worden door een sluitende aanpak niet losgelaten voordat ze zijn geplaatst op school, in een zorgtraject, of – afhankelijk van de individuele mogelijkheden – op werk, zoals regulier werk, gesubsidieerd werk of vrijwilligerswerk. De aanpak wordt lokaal voortgezet en het instrument wordt een structurele voorziening.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: meer mensen doen mee, omdat zij hun (arbeids-) potentie zo optimaal mogelijk benutten en daardoor minder afhankelijk zijn van voorzieningen.
- Activiteit: iedere jongere tot 27 jaar kan erop rekenen om binnen vier maanden na het stellen van een hulpvraag, geplaatst te zijn op werk, onderwijs, zorg of een toeleidingstraject.
Fase / looptijd
Uitvoering
Financiering
- Budget: € 50.000
- Financieringsbron: begroting Regio Hart van Brabant
- Secundaire bron: rijksmiddelen
Programmalijn
Arbeidsparticipatie
Overlegtafel(s)
Betrokken partijen
Onderwijs, zorgaanbieders, UWV
Deelnemende gemeenten
Contact
Projectleider: Marc Bevers
e-mailadres volgt
Recente nieuwsberichten
Vacature manager Werkcentrum Midden-Brabant
Update 2 september 2024: de reactietermijn van deze vacature is verlopen. Samen met onze partners werken we aan een flexibele......
Oekraïners aan het werk via sociale uitzendbureaus
Het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Brabant werd al snel na het uitbreken van de oorlog overstelpt met vragen van werkgevers die Oekraïense......