
Thema 3: snel op de juiste plek
Het is belangrijk dat gezinnen een sociaal netwerk hebben, het liefst dichtbij huis. Dat netwerk kan bestaan uit vrienden, familie, kennissen en buurtgenoten. Dat bouw je op door daar zelf in te investeren, bijvoorbeeld door warm contact te onderhouden met familie en vrienden. Maar ook door deel te nemen aan sport en cultuur of het verenigingsleven. Het hebben van een sociaal netwerk is zo belangrijk omdat je met elkaar kunt praten over de leuke en minder leuke dingen van het leven. Maar ook omdat je elkaar vragen kunt stellen of hulp kunt vragen als je het nodig hebt. Ouders voeden zelf thuis hun kinderen op, maar lopen regelmatig tegen vraagstukken aan waarin ze niet weten wat ze moeten doen. Het is dan fijn om daarover met mensen uit je omgeving te kunnen praten of hulp te kunnen vragen.
Soms is hulp uit de eigen omgeving niet genoeg. Dan kun je aankloppen bij een wijk- of dorpsteam van professionals in je gemeente. Daar is een hulpverlener dichtbij die snel beschikbaar is voor een gesprek en kan zorgen voor hulp op maat. De programmalijn ‘Snel op de juiste plek’ richt zich op die laagdrempelige ondersteuning van kinderen en gezinnen. Het richt zich daarnaast op het snel inschakelen van de juiste professionele ondersteuning als dat nodig is. Zo ben je zo snel als mogelijk op de juiste plek voor hulp en ondersteuning.
Inzet voor de komende jaren
Voor deze programmalijn richten we ons de komende tijd op één van de grootste opgaven uit de Hervormingsagenda Jeugd. Deze vraagt gemeenten om te werken aan het inrichten van Stevige Lokale Teams (SLT’s). Dit zijn teams van professionals die in de eigen gemeente zo laagdrempelig mogelijk zelf hulp en ondersteuning kunnen bieden aan jeugdigen en hun gezin. We richten ons hierbij op:
- Samenwerking bij de inrichting van Stevige Lokale Teams; uitwisselen van werkwijzen en idëeen, van elkaar leren en eventueel samen dienstverlening regelen.
- De dienstverlening in de SLT’s houdt nauw verband met het regionale aanbod wat in de ‘dagbegeleiding en respijtzorg’ (segment 3) en ‘veel voorkomende ambulante jeugdhulp’ (segment 4) is ingekocht. De Hervormingsagenda vraagt gemeenten een groot deel van de lichtere ondersteuning die nu nog is ingekocht, naar de SLT’s te verplaatsen. Daarom is het van belang dat de doorontwikkeling van de inkoop in deze segmenten in samenspraak gaat met de ontwikkeling van de SLT’s.
Relatie met landelijke ontwikkelingen
- De Hervormingsagenda Jeugd roept naast bovenstaande doelstellingen ook op tot betere verbinding tussen gemeenten en het medisch domein (o.a. huisartsen en jeugdartsen) en het onderwijs. Stevige Lokale Teams moeten daar een goede samenwerking mee opbouwen om hun eigen doelstellingen te behalen en inwoners goed te kunnen helpen.
- Zowel de inrichting van Stevige Lokale Teams als de Regionale Veiligheidsteams die horen bij het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming vragen om een verandering in de samenwerking met het veiligheidsdomein. Dit betekent dat er onder andere met de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) veel laagdrempeliger en nauwer moet worden samengewerkt dan op dit moment het geval is.
- Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vragen om een soortgelijke beweging als de Hervormingsagenda die vraagt in de SLT’s: laagdrempelige, duurzame en snel beschikbare zorg voor inwoners die dat echt nodig hebben. Dit gaat echter over de doorontwikkeling van de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat er gekeken wordt waar er verbinding gemaakt kan worden tussen deze beweging en de dienstverlening in de SLT’s.
Contact
- Je kunt contact opnemen met de secretaris van de bestuurscommissie Jeugd door een mail te sturen aan besluitvorminghvb@tilburg.nl.
- Ga voor informatie voor ouders/verzorgers, zorgaanbieders en verwijzers naar www.zorginregiohartvanbrabant.nl. Deze website bevat praktische informatie en contactgegevens voor mensen die met jeugdhulp te maken hebben.
- Inwoners gaan voor meer informatie naar de Toegang of het dorpsteam van hun eigen gemeente. Een overzicht van de lokale websites vind je op www.regio-hartvanbrabant.nl/inwoners.
Recente nieuwsberichten
Samen bouwen aan verandering
Met elkaar werken we aan de transformatie van het sociaal domein in onze regio, om het voor onze inwoners toegankelijk,......

Bezoek de documentaire Mama, mag ik naar huis toe?
In april en mei komt de documentaire Mama, mag ik naar huis toe? na de succesvolle première weer naar onze......

Eerste resultaten: thema screening en selectie van de proeftuin Aanpak Zorgfraude
In de proeftuin Aanpak Zorgfraude zoeken de regio’s Hart van Brabant en Twente naar innovatieve manieren waarop álle gemeenten zich......

Team op Maat: een eerlijkere kans op een goede start
Als er thuis iets aan de hand is, laten kinderen dat nogal eens zien op school. “Van binnen hebben ze......
