Innovatienetwerk Jeugd
Kinderen en jongeren in Hart van Brabant moeten maximaal kansen krijgen om gezond, veilig en prettig op te groeien. Om te dromen, talenten te ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven te halen. Innovaties kunnen deze kansen versterken. Of voorkomen dat ze juist verslechteren.
Het Innovatienetwerk Jeugd heeft als doel innovaties te verkennen, te ontwikkelen en duurzaam te realiseren die bijdragen aan de transformatieopgave van het jeugddomein. Hoe kunnen jongeren hun talenten ontdekken? En hoe kunnen zij meer eigen regie nemen? Is het mogelijk om hulp aan kinderen, jongeren en ouders sneller, dichterbij, effectiever en goedkoper te maken? Hoe pakken we met elkaar problemen eerder op en zorgen we voor maatwerkoplossingen? Kortom, hoe stappen we vaker in de leefwereld van de jeugd? Dit vraagt om een aanpak dwars door het bestaande Jeugdstelsel heen, samen met alle betrokkenen bij de jeugd, én vooral ook met de jeugd zelf!
Zie ook
- Innovatienetwerk Jeugd
Website van het Innovatienetwerk Jeugd, waar de samenwerkende gemeenten Regio Hart van Brabant onderdeel van uitmaken. Het Innovatienetwerk Jeugd inspireert jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers.
- Jongerennetwerk Samen met de Jeugd
Website over participatie, voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar, als ook voor samenwerkingspartners in Hart van Brabant. Voor iedereen die wil bijdragen aan de wereld van jongeren.
Relatie Regio Hart van Brabant en het Innovatienetwerk Jeugd
Het Innovatienetwerk Jeugd is een onafhankelijk netwerk. Vaste partners in het netwerk zijn de GGD Hart voor Brabant, R-Newt Jongeren (onderdeel van Contour de Twern), Fontys Hogeschool Pedagogiek, Asendo en de elf gemeenten in Midden-Brabant. Ieder van onze samenwerkende gemeenten pakt in dit partnerschap haar eigen rol en geeft op eigen manier invulling hieraan.
Daarnaast zijn wij als samenwerkende gemeenten verenigd in de gemeenschappelijke regeling (GR) Regio Hart van Brabant. Als GR zijn we bestuurlijk verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van goede jeugdhulp en de inrichting en het functioneren van het jeugdstelsel. Dat doen we via de bestuurscommissie Jeugd, waarin van iedere gemeente de wethouder (portefeuillehouder) Jeugd zit. En deze bestuurscommissie Jeugd is formeel opdrachtgever van het Innovatienetwerk Jeugd. Ook de financiering van het innovatienetwerk komt van de bestuurscommissie.
De uitvoering van de jeugdhulptaken heeft de bestuurscommissie Jeugd bij een gastheergemeente belegd. Dat is Tilburg. Als gastheer zorgt gemeente Tilburg voor organisatorische en facilitaire zaken voor het innovatienetwerk Jeugd. Denk hierbij aan een e-mailadres en een werkplek.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
De bestuurscommissie Jeugd is opdrachtgever van het aanjagen van jongerenparticipatie. Voorzitter van de bestuurscommissie is Dion Dankers.
Ambtelijk opdrachtgever
volgt
Projectleider
Doelstelling
Binnen het Innovatienetwerk jeugd inspireren jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers elkaar om dat wat anders kan en anders moet te veranderen. En ontstaan er concrete initiatieven die de verandering in gang zetten. Het doel? Vergroten van de betrokkenheid van jongeren en hen laten participeren bij beleid!
Resultaten
- Een regionale Jeugd WelzijnsRaad waarbij de input vanuit jongeren met jeugdhulp ervaringen wordt opgehaald.
- Kennisdeling op thema’s vanuit de Koers Samen met de Jeugd.
- Een bestuurlijke denktank met samenwerkingspartners.
- Het bouwen en onderhouden van een actief, regionaal netwerk van samenwerkingspartners via diverse communicaties en bijeenkomsten.
- Ruimte geven aan nieuwe kansrijke initiatieven door het verstrekken van subsidies en inhoudelijke ondersteuning.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: investeren in duurzame jeugdhulp.
- Activiteit: samenwerking Samen met de Jeugd in het Innovatienetwerk Jeugd & Jongerenparticipatie.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Deelbegroting jeugdhulp Regio Hart van Brabant
Programmalijn
Jeugdhulp
Overlegtafel(s)
Aanpak
Wat hebben we gedaan
Het innovatienetwerk (gemeenten, R-Newt, Fontys, GGD en SJS partners) kwam regelmatig bij elkaar om met elkaar te spreken. Ook het Jongerennetwerk Samen met de Jeugd is goed benut. Er waren online Meet Up’s met sprekers en pitches van initiatieven. En een (online) SkillsLab met maandelijks aandacht en inspiratie voor thema’s rondom jeugd. Verder heeft de Kinderrechtentour plaatsgevonden, is de Jeugdwelzijnsraad actief gebleven, is Level Up gestart en zijn er verschillende kansrijke initiatieven geholpen door het Innovatienetwerk Jeugd.
Wat gaan we doen
Jaarthema voor schooljaar 2022-2023 is ‘Mentale gezondheid van jongeren’. Verder benutten we de vrije ruimte om te experimenteren en te innoveren. En we organiseren vaste activiteiten op thema’s (vanuit jongeren).
Bekijk de website van het Innovatienetwerk Jeugd.
Bekijk de website Samen met de Jeugd.
Contact
- Erna van Happen, coördinator innovatienetwerk Jeugd Hart van Brabant: erna.van.happen@tilburg.nl
- Eva Saeboe, aanjager jeugdparticipatie: eva.saeboe@tilburg.nl
Recente nieuwsberichten
“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......
Ontwikkelingen transformatie sociaal domein
We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het......
'Ik was altijd al betrokken, nu kan ik ook echt iets dóen'
Tante Noortje werd mentor (JIM) van Wessel Wessel noemt het ‘fijn’ om een JIM te hebben. Meer hoeft hij er......