
Hervormingsagenda Jeugd
In 2023 is de Hervormingsagenda Jeugd opgesteld door de vijfhoek; het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), cliëntenorganisaties en jongerenvertegenwoordigers, professionals, en zorgaanbieders. De Hervormingsagenda bestaat uit een pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren én financieel houdbaar te houden.
De Hervormingsagenda loopt tot en met 2028 en heeft acht opgaven. Deze opgaven zijn erop gericht om een aantal dingen écht anders te gaan doen. Daarbij richt een deel zich op de inhoud van jeugdhulp en een ander deel op de organisatorische kant; het stelsel. Er is hiervoor ook een Implementatieplan Hervormingsagenda Jeugd opgesteld. De opgaven uit de Hervormingsagenda zijn verwerkt in het herijkte uitvoeringsprogramma Samen met de Jeugd van Regio Hart van Brabant.
Robuustheidsscan, startfoto en regiovisie
Eind december 2023 is als eerste stap een robuustheidsscan opgeleverd. Deze scan geeft per regio inzicht of de regio er organisatorisch klaar voor is om aan de slag te gaan met de opgaven uit de Hervormingsagenda. Regio Hart van Brabant kwam daar positief uit, ofwel voldoende ‘robuust’. Als tweede stap in het proces is een zogenoemde regionale startfoto opgeleverd. Deze startfoto maakt duidelijk welke stappen gemeenten moeten zetten voor de ontwikkelopgaven uit de Hervormingsagenda. Voor Regio Hart van Brabant zijn die stappen onder andere verwerkt in het Uitvoeringsprogramma Jeugd.
Een andere opdracht is het opstellen van een regiovisie per jeugdhulpregio. Het Rijk verplicht dit vanaf halverwege 2025. In Regio Hart van Brabant werken we volgens onze beleidsvisie; de Koers Samen met de Jeugd. Op dit moment wordt bekeken wat er voor onze regio nodig is om aan de eisen van het Rijk te voldoen.
Advies deskundigencommissie
Op 1 april 2024 is de Commissie van Deskundigen Rijk | VNG Hervormingsagenda Jeugd ingesteld. De commissie heeft als taak “onafhankelijk zwaarwegend advies uit te brengen aan partijen over de uitvoering van de maatregelen en de gepleegde inspanningen uit de Hervormingsagenda Jeugd, mede in relatie tot de uitgavenontwikkeling”. De commissie heeft op 30 januari 2025 haar rapport gepresenteerd.
- Groeipijn – advies Deskundigencommissie Hervormingsagenda Jeugd
- Het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) t.a.v. het rapport Groeipijn
Relatie met landelijke ontwikkelingen
- Het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming is een grote beweging die ook opgenomen is in de Hervormingsagenda Jeugd. Het is een landelijk programma en heeft als doel jeugdbescherming effectiever en slimmer te organiseren.
- De Hervormingsagenda is niet de enige grote stelsel interventie die op dit moment plaatsvindt in het Sociaal Domein. Een andere belangrijke interventie is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) (en de daarbij lokaal georganiseerde ketenaanpakken van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)). Deze akkoorden vragen om een soortgelijke beweging als de Hervormingsagenda die vraagt in de Stevige Lokale Teams: laagdrempelige, duurzame en snel beschikbare zorg voor inwoners die dat echt nodig hebben. Dit gaat echter over de doorontwikkeling van de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat er gekeken wordt waar er verbinding gemaakt kan worden tussen beide ontwikkelingen; interventies uit het IZA hebben raakvlakken met interventies uit de Hervormingsagenda en doen beide een beroep op een deel van dezelfde partners.
Projecten
Landelijke Monitor Hervormingsagenda
Binnenkort volgt hier meer informatie over.