Integraal Zorgakkoord
In september 2022 hebben zorgorganisaties, verzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid (VWS), Welzijn en Sport, gemeenten en patiëntenorganisaties het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend. Doel van dit landelijke akkoord is om de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden door de beweging van zorg naar preventie en gezondheid.
Het ministerie van VWS heeft budget beschikbaar gesteld aan gemeenten om de IZA-doelen te realiseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft hiervoor een werkagenda opgesteld. Op basis van deze agenda moet de regio Midden-Brabant invulling geven aan de inzet en activiteiten op zeven thema’s:
- Organisatie en coördinatie van de regionale samenwerking
- Organisatie en coördinatie sociaal domein met ggz en eerstelijnszorg, zoals huisartsen
- Organisatie en coördinatie op vijf ketenaanpakken: valpreventie bij ouderen, welzijn op recept, aanpak overgewicht bij kinderen, gecombineerde leefstijlinterventie bij volwassenen en kansrijke start
- Dekkend netwerk van steunpunten voor psychisch kwetsbaren
- Inzet van digitale en hybride zorg
- Inzet van gemeenten voortkomend uit het regioplan
- Ggz van Wlz naar de Wmo
In dit project wordt toegewerkt naar het regioplan (verwachte oplevering begin 2024, regiobeeld al wel beschikbaar, zie hieronder). In dit regioplan wordt gewerkt aan vijf thema’s:
- Gezond en veilig opgroeien
- Kwetsbare ouderen, voor nu en straks
- Mentale gezondheid
- Leefstijl en leefomgeving
- Chronische zorgvraag
Vanaf 1 januari 2024 geven de gemeenten en IZA-organisaties uitvoering aan de opgaven die in het regioplan 2024-2026 staan. Gelijktijdig wordt gewerkt aan impactvolle transformatieplannen.
- Regioplan Midden-Brabant
Het regioplan voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) is op 13 december vastgesteld door het bestuurlijk team. Dit plan bouwt voort op het eerder beschreven regiobeeld, dat de voornaamste uitdagingen en knelpunten voor de regio Midden-Brabant belicht.
- Regiobeeld Midden-Brabant
In juni 2023 is het regiobeeld Midden-Brabant opgeleverd. In dit regiobeeld staan vijf thema’s: veilig en gezond opgroeien, kwetsbare ouderen, mentale gezondheid, leefstijl en leefomgeving en chronisch zieken.
- Nieuwsbrief
Speciaal voor medewerkers aan het integraal zorgakkoord (januari 2024)
- Persbericht: Regiobeeld maakt uitdagingen in de zorg zichtbaar
“De vraag naar zorg neemt de komende jaren sterk toe in de regio Midden-Brabant. Daarom is een zogenaamd Regiobeeld Midden-Brabant opgesteld. Dit geeft een betrouwbaar beeld van de huidige en toekomstige zorgbehoefte van de inwoners in onze regio.” (3 juli 2023)
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Frans Swinkels
Gedelegeerd opdrachtgever namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Zeer divers, zie vastgesteld regioplan IZA.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: inzet op gezondheid en preventie vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid met partners in het medische domein, om de kosten van individuele ondersteuning in het sociaal domein te drukken en voorkomen.
- Activiteit: samenwerking met zorgverzekeraars en het medisch domein over hun inzet op het gebied van preventie en gezondheid.
Fase / looptijd
Doorontwikkeling/uitvoering
Financiering
Tilburg is mandaatgemeente en vraagt landelijke subsidies aan, coördinerend strateeg IZA wordt hieruit voorzien
Programmalijn
Integraal
Overlegtafel(s)
Deelnemende gemeenten en relevante andere projecten
In het IZA werken we samen op het niveau van de zorgkantoorregio. Voor de regio Midden-Brabant gaat het om de volgende negen gemeenten: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. De gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam sluiten voor IZA aan bij zorgkantoorregio West-Brabant.
Relevante andere projecten
Het IZA is een middel om de beweging van zorg naar preventie en gezondheid op gang te brengen. Om nu en in de toekomst de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. De volgende projecten hebben ook als doel om deze transitie te realiseren:
- GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord)
- WOZO (Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen)
- Hervormingsagenda Jeugd
- Programma GGZ Wlz naar Wmo
- Regionale nota Publieke gezondheid (nog vast te stellen)
Gemeenten pakken dit lokaal en regionaal op en zorgen dat lokale initiatieven passen bij deze regionale projecten. De samenhang tussen al deze projecten wordt bewaakt via de regionale kernagenda en het werkprogramma sociaal domein.
Een ander relevant project uit dit werkprogramma is Zorgen Doen We Samen.
Betrokken partijen
In het IZA zijn veel partijen betrokken zoals gemeenten, verzekeraars, zorgpartners, GGD, welzijns- en patiëntenorganisaties. Niveau van betrokkenheid verschilt per overlegvorm:
- Regio Alliantie: in de Regio Alliantie kan iedere organisatie zich aansluiten die zich betrokken voelt bij het IZA.
- Bestuurlijk IZA-team Midden Brabant: Bestuurders van de gemeente Tilburg (namens de 9 gemeenten in de regio Midden-Brabant), VGZ, CZ, Zorgnetwerk Midden-Brabant, GGD, ContourdeTwern en Zorgbelang.
- Kernteam IZA: dezelfde organisaties als in de bestuurlijke kopgroep + GGZ Brebug, Thebe, PrimaCura en Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis.
Contact
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Pleun van Riemsdijk, coördinator IZA Midden-Brabant, via pleun.van.riemsdijk@tilburg.nl.
Recente nieuwsberichten
“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......
Ontwikkelingen transformatie sociaal domein
We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het......
De toekomst van zorg in Midden-Brabant
Eind 2023 is het regioplan voor het Integrale Zorgakoord (IZA) van Midden-Brabant gepresenteerd. Hierin staan de grote uitdagingen voor onze......
In Integraal Zorgakkoord komen programma Zorgen Doen We Samen en samenwerking zorgverzekeraars samen
Het programma Zorgen Doen We Samen heeft een belangrijke basis gelegd voor een constructieve, domeinoverstijgende samenwerking tussen het zorgdomein en......