Zorgen Doen We Samen
Voor onze gemeenten en de zorgpartijen in Hart van Brabant staan welzijn en gezondheid van de inwoners voorop. Uitdagingen zoals personeelstekort, wachtlijsten, de toename van complexere zorgvragen en financiën zien we terug in het sociaal domein en in het zorgdomein. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is domeinoverstijgende samenwerking nodig. Daarvoor is het programma Zorgen Doen We Samen in 2019 opgezet. Dit is een programma waarin partners uit de zorg en de Hart van Brabantgemeenten samen integrale oplossingen vormgeven die aansluiten op de behoeften van inwoners. Met als doelen meer ‘positieve’ gezondheid bij de inwoner, verbeterde toegankelijkheid en betere betaalbaarheid van zorg en ondersteuning.
Programma Zorgen Doen We Samen afgerond
Zorgen doen we Samen is ontstaan in een tijd dat samenwerking tussen het zorg- en sociale domein nog niet vanzelfsprekend was. De afgelopen jaren is gebouwd aan het leren kennen van elkaars wereld en het bouwen van vertrouwen. Onder meer dit programma heeft een basis gelegd voor de huidige constructieve samenwerking binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het feit dat deze (bestuurlijke) samenwerking al stond, geeft de mogelijkheid om ons nu vooral op de regionale uitdagingen te kunnen richten.
Doordat de samenwerking zowel bestuurlijk, tactisch als operationeel een plaats gaat krijgen in de samenwerking rondom het IZA, komt de noodzaak tot continuering van dit programma te vervallen. Binnen het IZA wordt de samenwerking tussen het sociaal en zorgdomein gecontinueerd en verder verbreed en geïntensiveerd.
Kern van het programma in de afgelopen jaren
De focus lag bij de start van het programma op het ontwikkelen van integrale oplossingen voor domeinoverstijgende vraagstukken. Dat verschoof na een evaluatie halverwege 2021 naar het oppakken van domeinoverstijgende initiatieven én het actief delen van kennis en ervaringen voor en door de samenwerkende gemeenten. Dit laatste is de afgelopen twee jaar met name gedaan door het organiseren van webinars. Daarin zijn kennis over de integrale samenwerking, good practices uit de regio, handige tips én geleerde lessen gedeeld door en voor professionals uit het zorg- en het sociale domein.
Tevens is een bestuurlijk platform ingericht waar bestuurders elkaar ontmoeten, met elkaar kennis en ervaring uitwisselen én uitdagingen en ideeën zijn besproken/opgepakt.
Enkele van de resultaten
De afgelopen jaren zijn er diverse resultaten behaald. Hieronder volgen er enkele:
- Eén ingang voor het sociale wijkteam per gemeente: inwoners en professionals weten waar ze terecht kunnen met al hun vragen.
- Eén aanspreekpunt voor de huisarts in het gemeentelijk sociale team is gerealiseerd. Ook de leden van het sociaal wijkteam weten wie ze aan kunnen spreken per huisartsenpraktijk.
- Er is een bestuurlijk platform ingericht waar bestuurders elkaar ontmoeten, ervaringen en kennis uitwisselen en uitdagingen bespreken en oppakken.
- Er zijn meerdere webinars georganiseerd. Tijdens deze webinars stond naast kennisverrijking ook het delen van goede, regionale voorbeelden centraal. Thema’s die onder meer aan de orde kwamen, zijn dementie, de wirwar van wet- en regelgeving en positieve gezondheid. Met 80-100 kijkers per webinar en een evaluatiecijfer van een 8, zagen wij dat dit voorziet in een behoefte. Op de website van Zorgnetwerk Midden-Brabant vind je een overzicht van de webinars.
Contact
Wil je meer weten over Maatpact? Neem dan contact op met de programmamanager sociaal domein.