Aanpak Laaggeletterdheid
We hebben een landelijke opdracht om laaggeletterdheid regionaal verminderen. Een goede beheersbaarheid van basisvaardigheden vormt een sleutel tot zelfredzaamheid en tot participatie van onze inwoners op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in het dagelijks leven. Daarvoor moet de integrale aanpak breder gedragen worden in het sociaal domein en beter geborgd worden bij de betrokken organisaties.
Taalakkoord
We kunnen niet verwachten dat iedereen het taalniveau 2F/B1 bereikt. Daarom vinden we het zeker zo belangrijk om in begrijpelijke taal te communiceren. Dit hebben we vastgelegd in het Taalakkoord met organisaties. In het plan Samen Begrijpen We Elkaar staat hoe we onderstaande ambities en doelstellingen uit de kamerbrief van het Ministerie van OCW van 18 maart 2019 uitvoeren:
- meer mensen bereiken met een aanpak op maat, met name de NT1 en NT2 groep
- specifieke aandacht voor reken- en digitale vaardigheden
- weten wat werkt: meer inzicht in kwaliteit en effectiviteit en gemeentelijke monitoring van het bereik en de resultaten
- samen aan de slag: méér gemeenten, werkgevers en maatschappelijke organisaties actief: voor kinderen én volwassenen
Samen begrijpen we elkaar
Downloads
Taalnetwerk en -aanbod
Onze regio heeft daarnaast een taalnetwerk met taalhuizen, waar mensen terecht kunnen voor vragen, hulp en aanbod. Zij adviseren over het herkennen en bereiken van de doelgroep, het communiceren in begrijpelijke taal aan de doelgroep en hebben een aanbod voor de ontwikkeling van basisvaardigheden bij de doelgroep. Daarnaast is er ‘formeel’ aanbod vanuit het ROC Educatie, waar cursussen worden aangeboden, gericht op beter leren lezen en schrijven.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Informatie volgt
Ambtelijk opdrachtgever
Informatie volgt
Projectleider
Doelstelling
Alle mensen tussen de 16 en 65 jaar in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant (focus NT1) beschikken over basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden), zodat zij zelfredzaam zijn.
De regionale aanpak laaggeletterdheid is integraal en wordt breed gedragen door partners in het sociaal domein en het taalakkoord. Met als uiteindelijk doel, gelukkigere inwoners en minder kosten in het sociaal domein (schuldhulpverlening, W&I etc.)
Relatie tot kernagenda
- Opgave: onze inwoners krijgen de juiste hulp en ondersteuning zonder dat regelgeving in de weg zit.
- Activiteit: geen activiteit voor benoemd in de kernagenda.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
WEB-financiering en decentralisatie uitkering vanuit het Rijk aangevuld met lokale begrotingen (verschilt per gemeente).
Programmalijn
Integraal
Overlegtafel(s)
Betrokken partijen
Taalnetwerkpartners: ContourdeTwern, Roc Educatie, MST, Bibliotheek Midden-Brabant
Deelnemende gemeenten
Contact
Neem contact op met projectleider Meike Quataert via meike.quataert@tilburg.nl
Recente nieuwsberichten
“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......
Ontwikkelingen transformatie sociaal domein
We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het......
Aanpak laaggeletterdheid: taalheld Harrie
Harrie zit op zijn praatstoel. Praten is ook geen probleem, dat doet hij graag. Harrie heeft wel, net als 1......
Taalhuis op tournee
Ouderen die via whatsapp foto’s versturen naar de kleinkinderen. Of voor alle leeftijden: beter leren lezen, schrijven of werken met......