Langs de programmalijnen Integraal, Arbeidsparticipatie, Maatschappelijke Ontwikkeling en Jeugd pakken we activiteiten op (projecten en samenwerkingen), waar we vanuit de regionale samenwerking een verschil kunnen maken. Het gaat dan om de grote uitdagingen in de maatschappelijk opgaven op het gebied van bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid.
Hierbij zetten we verder in op de inhoudelijke lijn die we al hadden en de bestaande werkwijzen (zoals met de Bestuurscommissie Jeugd). Dit omdat het transformeren en ontwikkelen binnen het sociaal domein vaak een kwestie van de lange adem is. Tegelijk hebben we oog voor de ontwikkelingen die op dit moment spelen ten aanzien van de arbeidsmarkt (in samenwerking met Midpoint Brabant), de woon-zorgproblematiek, het zorgtoezicht, de financiën die onder druk blijven staan en de steeds maar complexer wordende casuïstiek waar wij als gemeenten voor aan de lat staan.
We werken regionaal samen omdat we hierdoor dingen bereiken die alleen niet haalbaar zijn (bijvoorbeeld innovaties door bundeling van expertises), we hierdoor andere partijen aan ons weten te verbinden, we als regio additionele financiering van het Rijk of de provincie kunnen organiseren, of simpelweg omdat het bij wet zo bepaald is. Daarmee weten we als Regio Hart van Brabant een wezenlijke bijdrage te leveren aan de vraagstukken binnen het sociaal domein.
Bestaanszekerheid
We willen dat al onze inwoners kunnen opgroeien en leven in een veilige (thuis)situatie waardoor ze zich een leven lang optimaal kunnen ontwikkelen. Dat geldt ook voor kinderen: zij moeten zich veilig kunnen ontwikkelen, ontplooien en meedoen in de samenleving. We willen dat kinderen opgroeien in een thuissituatie en dichtbij huis de hulp krijgen die zij nodig hebben. Als het niet mogelijk is om thuis op te groeien, dan zorgen we dat het leefklimaat ‘zo thuis als mogelijk’ is.
We willen dat kwetsbare inwoners en gezinnen betaalbaar en passend kunnen wonen in hun eigen dorp of wijk, met – indien nodig – extra hulp of ondersteuning. We zorgen er daarnaast voor dat meer mensen meedoen, zodat zij hun (arbeids-) potentie zo goed mogelijk benutten en daardoor minder afhankelijk zijn van voorzieningen.
Gezondheid
We zetten in op gezondheid en preventie vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid met partners in het medische domein, om de kosten van individuele ondersteuning in het sociaal domein te drukken en voorkomen.
Kansengelijkheid
We willen dat alle inwoners van de regio Hart van Brabant, ongeacht achtergrond of opleidingsniveau, een leven lang kunnen ontwikkelen. We zorgen dat de juiste mensen, met de juiste kwalificaties, op het juiste moment beschikbaar zijn voor werkgevers. Kinderen en jongeren moeten zich op school kunnen ontwikkelen, ook als zij een ondersteuningsvraag hebben. Ook willen we dat zij zo snel mogelijk passende zorg en een passend toekomstperspectief geboden krijgen. We zetten in op het bieden van jeugdhulp aan de gezinnen die het het hardste nodig hebben door de jeugdhulp te normaliseren en af te bakenen.
We willen dat onze inwoners de juiste hulp en ondersteuning krijgen, zonder dat regelgeving in de weg zit. We borgen en realiseren de uitgangspunten van de nieuwe inkoop door middel van een zorgvuldige implementatie en uitvoering van de nieuwe inkoop. We hebben daarbij inzicht in de manier waarop, en zorgen ervoor dat, binnen de beschikbare middelen goede kwalitatieve zorg wordt geboden aan inwoners die dat nodig hebben (‘zorggeld is zorggeld’).
Om goede zorg en ondersteuning lokaal beschikbaar te houden in de krappe arbeidsmarkt, kijken we met elkaar op welke thema’s we door samenwerking meer kunnen bereiken waarbij we de ambtelijke capaciteit in de regio zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten.