Stedelijke Regio Breda – Tilburg (SRBT)
De Stedelijke Regio Breda – Tilburg (SRBT) is een samenwerkingsverband van negentien gemeenten, vier waterschappen, de provincie Noord-Brabant en het Rijk dat samen werkt aan de ontwikkeling van de regio. Samen streven we naar een goede balans tussen groei van economie, wonen en mobiliteit, het versterken van de leefkwaliteit en het groen-blauwe karakter van deze regio. Hierbij komen thema’s aan de orde die veelal de gemeentegrenzen overstijgen: woningbouw, werklocaties, wateropgave, natuurontwikkeling, verduurzaming, de mobiliteitstransitie, het landelijk gebied. Door samen op te trekken kunnen we deze beter, zorgvuldig en in samenhang, oppakken. Ieder vanuit de eigen kwaliteiten, expertise en karakter.
Gezamenlijke ontwikkeling regio
We zetten ons in voor duurzame ontwikkeling in de regio Hart van Brabant en in de regio West-Brabant om deze voor langere termijn toegankelijk, leefbaar en economisch op hoog niveau te houden (de tweede motor van Nederland). Landschap en water – de ‘blauw-groene structuur’ – zijn daarbij leidend voor de keuzes die we hierin maken.
In 2023 is een ontwikkelstrategie SRBT vastgesteld. Deze vormde input voor het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Noord-Brabant (december 2024) en van daaruit voor het proces van de Nota Ruimte van het Rijk.
Wat staat te gebeuren?
2024 staat in het teken van het op stoom brengen van de uitvoeringsagenda van de ontwikkelstrategie SRBT. We maken hierin stap voor stap uitvoeringsafspraken waarin we de keuzes beschrijven over wat we wanneer willen gaan doen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de locaties en aantallen woningen, zorg voor goede bereikbaarheid en behoud en versterking van het landschap. Deze plannen maken we in afstemming met alle betrokken gemeenten, waterschappen de provincie en het Rijk.
Downloads
SRBT een logische samenwerking
De SRBT is een samenwerking. We werken samen omdat het ons verder helpt. We hebben elkaar nodig hebben en kunnen elkaar versterken. Vanwege de agrarische en industriële geschiedenis en grote bevolkingsomvang kent het gebied dat de SRBT bestrijkt naast de twee centrale steden Breda en Tilburg een veelheid aan middelgrote steden en kleine kernen. Het gebied rondom Breda – Tilburg kun je zien als een zogenoemd ‘daily urban system’. Het is één netwerk van steden en dorpen dat met elkaar verweven is. Waarin het belangrijkste deel van de dagelijkse woon-werkverplaatsingen plaatsvindt, de voorzieningen nabij zijn en de lijntjes relatief kort.
De SRBT wordt gevormd door de volgende deelnemers: Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg, Waalwijk, Zundert, de provincie Noord-Brabant en de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Rivierenland en Aa en Maas.
SRBT in relatie tot Regio Hart van Brabant
De stedelijke regio Breda – Tilburg is een informele samenwerking. Bestuurders en ambtenaren zijn op dit schaalniveau met elkaar in gesprek om – vanuit de inhoud – te komen tot goede verstedelijkingsafspraken met het Rijk en tot betere afstemming met de provincie en onderling. Regio Hart van Brabant biedt hiertoe een overlegtafel. Immers, alle deelnemende gemeenten van onze gemeenschappelijke regeling, maken ook onderdeel uit van de samenwerking in de SRBT.
Gezien het potentieel van deze samenwerking en de vele thema’s waar het aan raakt, is de SRBT ook opgenomen in de kernagenda ’23 – ’27.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Jos Sprangers, directeur Vitale Stad gemeente Tilburg
Michel Tromp
Gedelegeerd opdrachtgever namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Concrete acties om de realisatie van de brede welvaart te ondersteunen. Waarbij gebiedsopgaven gedefinieerd worden waarbij natuur, energie, klimaat, wonen, recreëren en bedrijfsactiviteiten in balans worden gerealiseerd.
Relatie tot kernagenda
Fysiek domein:
- Opgave: ontwikkeling Stedelijke regio’s: alle gemeenten in Midden-Brabant hebben een stevige woningbouwopgave. Deze opgaven willen de gemeenten combineren met een kwaliteitsverbetering van de leefomgeving, op vlak van leefbaarheid, gezondheid en vitaliteit.
- Activiteit: we verkennen de ontwikkeling van stedelijke regio’s verder. De regionale omgevingsagenda (ROA) vormt hierin voor ons de basis.
Economisch domein:
- Opgave: beter benutten van het alfa-gammaprofiel (mens- en gedragswetenschappen) van de onderwijsregio om te innoveren en bij te dragen aan de verschillende maatschappelijke transities.
- Activiteit 1.1: onderzoeken welke sectoren interessant zijn voor onze economische propositie voor versterking van de economische kracht van de regio (in samenhang met de activiteit hierboven van het fysiek domein).
- Activiteit 1.2: aansluiten als regio bij landelijke ontwikkelingen, programma’s en projecten die de versnelling van deze transities in de regio kunnen bewerkstelligen, zoals de samenwerking met de regio Baronie van Breda als Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT) en de stedelijke regio Den Bosch, als ook de Deltacorridor (waterstofbuisleiding, zit nog in de verkennings- / planvormingsfase) die een versnelling van de transitie van fossiele naar duurzame brandstoffen teweeg kan brengen.
- Activiteit 1.3: het bouwen aan een stevige economische propositie in SRBT-verband.
- Activiteit Midpoint Brabant 1.4: onderzoeken welke sectoren interessant zijn voor onze economische propositie voor versterking van de economische kracht van de regio.
- Activiteit Midpoint Brabant 1.5: activiteiten ontplooien die bijdragen aan het bouwen aan een samenhangend netwerk (in Midden-Brabant en de SRBT) van bestaande en nieuwe samenwerkingsverbanden (valorisatieprojecten, innovatiehubs, campussen, proeftuinen, living labs, fieldlabs) rondom de transitieopgaven energie- en klimaatadaptatie, circulaire economie, digitalisering en gezondheid.
- Activiteit Midpoint Brabant 1.6: de samenwerking met REWIN te versterken en samen bij te dragen aan de realisatie van de economische propositie voor de SRBT.
- Opgave: een stimulerend vestigingsklimaat is randvoorwaardelijk voor de realisatie van de economie van de toekomst:
- Activiteit: het creëren van de juiste fysieke infrastructuur en voorwaarden voor economische ontwikkeling via de ROA en verstedelijkingsakkoord van de SRBT.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Projecten worden gefinancierd vanuit de begrotingen van de gemeenten Breda en Tilburg
Programmalijn
Algemeen (fysiek domein)
Overlegtafel(s)
Zie ook
Betrokken partijen
Gemeenten De Baronie (van Regio West-Brabant): Altena, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout en Zundert
Waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Rivierenland en Aa en Maas
Deelnemende gemeenten
Relevante andere projecten
Contact
Wil je meer weten over de samenwerking SRBT, neem dan contact op met programmamanager Linda Mustert via linda.mustert@tilburg.nl.
Wil je meer weten over de uitvoeringsagenda SRBT, neem dan contact op met projectleider Marijn Calkhoven via marijn.calkhoven@tilburg.nl
Recente nieuwsberichten
Gemeenteraden stellen regionale woonzorgvisie Hart van Brabant vast
Alle gemeenteraden in de regio Hart van Brabant stelden afgelopen periode de regionale woonzorgvisie vast. Hiermee erkennen ze dat het......
Regionale woonzorgvisie voor Hart van Brabant
Wethouders van de samenwerkende gemeenten hebben tijdens de Hart van Brabantdag op 6 maart ingestemd met de regionale woonzorgvisie Hart......
Stedelijke Regio Breda - Tilburg gastregio voor ontwerpwedstrijd Europan
De Stedelijke Regio Breda – Tilburg (SRBT) is in Nederland gastregio voor de 17e editie van Europan. Europan is de......
Regionale woondeal gesloten met Rijk, provincie, gemeenten en corporaties
Op 9 maart 2023 is de regionale SRBT-Woondeal gesloten door de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de provincie Noord-Brabant,......