Regionale omgevingsagenda (ROA)
Regio Hart van Brabant, provincie en waterschappen hebben met de regionale omgevingsagenda een samenwerkingsagenda op een aantal hoofdonderwerpen en vooral de wisselwerking daarbinnen. Tot voor kort werden keuzes soms los van elkaar gemaakt. Dus aparte afspraken voor bijvoorbeeld wonen, mobiliteit, of natuurbeheer. Daardoor kon men nog wel eens langs elkaar heen werken, en soms zelfs tegenstrijdige afspraken maken. Door het nu gezamenlijk en integraal te doen, willen we dat veranderen.
De omgevingsagenda uit 2021 is direct gekoppeld aan onze kernagenda, waarin we samen tal van activiteiten voor de fysieke leefomgeving geformuleerd hebben. De omgevingsagenda maakt inzichtelijk hoe acties in gezamenlijkheid bijdragen aan het bereiken van die ambities. Ze bevat dus geen nieuwe ambities, maar bundelt bestaande acties en maakt inzichtelijk welke acties nog nodig zijn voor het bereiken van gestelde ambities. Denk hierbij aan afspraken over woningbouw, bedrijventerreinen, mobiliteit, landschapsontwikkeling. De agenda was voor Regio Hart van Brabant ook vertrekpunt voor de ontwikkelstrategie Stedelijke Regio Breda – Tilburg.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Jos Sprangers, directeur Vitale Stad gemeente Tilburg
Gedelegeerd opdrachtgevers namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Van ROA 1.0 naar ROA 2.0.
Het afgelopen jaar hebben we samen hard gewerkt aan de ROA 1.0. De ROA is een nieuw instrument en dient als hulpmiddel bij samenwerking en uitvoering van bestaand beleid. Het is een adaptief instrument dat de mogelijkheid biedt tot actualisering. De ROA hoeft daarom niet in één keer goed of compleet te zijn. Het is belangrijk om te ervaren hoe werken met de ROA uitpakt en die ervaring te benutten in een volgende versie.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: van ROA 1.0 naar ROA 2.0. Het afgelopen jaar hebben we samen hard gewerkt aan de ROA 1.0. De ROA is een nieuw instrument en dient als hulpmiddel bij samenwerking en uitvoering van bestaand beleid. Het is een adaptief instrument dat de mogelijkheid biedt tot actualisering. De ROA hoeft daarom niet in één keer goed of compleet te zijn. Het is belangrijk om te ervaren hoe werken met de ROA uitpakt en die ervaring te benutten in een volgende versie.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Ambtelijke inzet om niet en werkbudget fysiek domein
Programmalijn
Algemeen (fysiek domein)
Overlegtafel(s)
Procesbegeleiding
Royal HaskoningDhv
Betrokken partijen
De regionale omgevingsagenda wordt opgesteld samen met alle Hart van Brabantgemeenten, de waterschappen Brabantse Delta en de Dommel en de provincie Noord-Brabant.
Het Rijk is als partner vooral aangehaakt is via de landsdelige omgevingsagenda Brabant-Limburg. Het betreft de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Infrastructuur en Waterstaat.
Deelnemende gemeenten
Relevante andere projecten
Contact
Neem contact op met programmamanager fysiek domein.
Recente nieuwsberichten
Trots op signaal- en aanjaagfunctie voor natuur
De wethouders van het portefeuillehoudersoverleg Fysiek willen aandacht blijven houden voor natuur, vanwege het maatschappelijk belang. We zijn trots op......
Een goed gesprek over toekomstbestendig landelijk gebied
Wat is een toekomstbestendig landelijk gebied? Wethouders uit het fysiek domein gingen met elkaar in gesprek en houden een pleidooi......
Actie nodig voor natuuropgaven
De wethouders van het portefeuillehoudersoverleg Fysiek roepen op tot actie! Willen we in 2027 voldaan hebben aan de opgaven in......
Op naar een toekomstbestendig landelijk gebied
Wat is een toekomstbestendig landelijk gebied? Er vindt voedselproductieplaats, we willen er wonen, maar ook natuur en biodiversiteit beschermen. En......