Energiebesparing
Energiebesparing is cruciaal in de energietransitie. Energie die niet wordt verbruikt, hoeft immers ook niet te worden opgewekt. Bovendien loont energie besparen steeds meer door de stijgende prijzen en willen we minder afhankelijk zijn van gas uit Rusland. Bestaande gebouwen isoleren is de meest logische manier om energie te besparen, blijkt uit onderzoek voor de Regionale Structuur Warmte. Volgens het onderzoek is minimaal 20 procent energiebesparing noodzakelijk in 2030, maar 50 procent energiebesparing richting 2050 is wenselijk. Daarbij moeten we energiearmoede niet vergeten; niet iedereen heeft de financiële middelen om te investeren in energiebesparende maatregelen.
Verduurzaming van panden
We kunnen flink energie besparen door panden te verduurzamen, of het nou bedrijfspanden, kantoren of woonhuizen zijn. Verschillende gemeenten hebben een green deal voor bedrijventerreinen gesloten, waarin verduurzamingsafspraken staan. Met initiatieven als Heel Heusden Bespaart, Aan de slag met je huis in Tilburg en Duurzaam Dongen zijn ervaringen opgedaan met de verduurzaming van woningen. Ook bieden alle gemeenten advies en ondersteuning aan inwoners, vaak in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Daarnaast leveren de woningcorporaties een belangrijke bijdrage door hun eigen woningbezit te verduurzamen.
Wat is er al gedaan?
Er is een inventarisatie gemaakt van activiteiten en regelingen die in de verschillende regiogemeenten beschikbaar zijn, zowel gericht op inkomensondersteuning als op energiebesparing. Dat zijn er nogal wat. Denk bijvoorbeeld aan de Energieklussers in Hilvarenbeek en Oisterwijk, het VvE transitiecentrum in Tilburg en Waalwijk en de lening toekomstbestendig wonen in Loon op Zand.
Wat staat er nog te gebeuren?
De volgende stap is het maken van keuzes. Waar willen gemeenten samen optrekken en hoe gaan we dat organiseren? Ook werkt Regio Hart van Brabant aan een meerjarenaanpak op het gebied van energiebesparing.