Organisatie programma REKS
Regio Hart van Brabant is een van de 30 energieregio’s in Nederland. We werken aan een toekomstbestendige regio, waarin we energie duurzaam opwekken, onze woningen en gebouwen zonder aardgas verwarmen en onze omgeving klimaatbestendig is.
Dat doen we samen met 9 gemeenten, de provincie Noord-Brabant en de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas. Maar ook met Enexis Netbeheer, woningcorporaties, natuur- en milieuorganisaties, lokale energiecoöperaties, de agrarische sector en JongRES.
REKS-programmastructuur
De REKS is een programma van Regio Hart van Brabant. In onderstaande afbeelding vind je de programmastructuur. Hierin staat ook welke werkgroep zich waarmee bezig houdt en waarop het zich richt: strategie, beleid, ontwikkeling of uitvoering. In de volgende paragrafen worden verschillende onderdelen van de programmastructuur toegelicht.
Programmasturing
Het REKS-programma wordt aangestuurd door een bestuurlijke stuurgroep, een ambtelijke projectgroep en een kernteam. Elke groep heeft een eigen taak met eigen leden, maar in alle groepen zijn de projectleiders, procesregisseur en procesondersteuner vertegenwoordigd. In het overzicht hieronder vind hun namen en die van de opdrachtgevers.
Bestuurlijk opdrachtgever | Eric Logister (gemeente Oisterwijk) |
Ambtelijk opdrachtgevers | Jos Sprangers (gemeente Tilburg) |
Procesregisseur | Sylvia Torremans (gemeente Goirle) |
Projectleiders | Marc van der Steen Roelof Kooistra |
Procesondersteuner | Iris Slagboom |
Stuurgroep-REKS
De bestuurlijke stuurgroep REKS besluit over voorstellen uit de werkgroepen. In de stuurgroep hebben bestuurders van alle gemeenten een plaats. Als voorstellen (ook) betrekking hebben op financiën en capaciteit of over ruimtevragen in het fysiek domein, dan wordt dit aan de portefeuillehouders (PoHo) voorgelegd. Naast lokale bestuurders zijn ook de provincie, netbeheerder, waterschappen, woningcorporaties, lokale energiecoöperaties en natuur- en milieuorganisaties vertegenwoordigd in de stuurgroep.
Projectgroep REKS
In de ambtelijke projectgroep REKS zitten ambtelijke vertegenwoordigers van alle gemeenten en andere partijen uit de stuurgroep. Ook de provincie, netbeheerder, waterschappen, woningcorporaties, lokale energiecoöperaties en natuur- en milieuorganisaties zijn hierin dus vertegenwoordigd. De projectgroep bereidt de vergaderingen van de stuurgroep voor.
Kernteam REKS
Tot slot is er het kernteam REKS. Het kernteam bewaakt het totaalproces en stuurt waar nodig bij. Zo voert het de dagelijkse REKS-activiteiten uit, stuurt het zowel proces als inhoud aan, brengt het projecten verder en bereidt het de vergaderingen van de project- en stuurgroep voor.
Werkgroepen
In de werkgroepen worden verschillende REKS-thema’s uitgewerkt. Elke werkgroep wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van een gemeente uit Regio Hart van Brabant. In het overzicht hieronder vind je de namen van de voorzitters van de werkgroepen.
Onderdeel | Voorzitter |
Werkgroep Elektriciteit | Eric de Jong (gemeente Waalwijk) |
Werkgroep Warmte & Energiebesparing | Alfredo Verboom |
Werkgroep Klimaat | Petra Mackowiak (gemeente Tilburg) |
Werkgroep Innovatie | Margreet Schouren |
Ondersteuningsteam Communicatie | Lieselotte Kox-Jager (gemeente Tilburg) |
Ondersteuningsteam Participatie | Marc van der Steen |
De uitvoering van de REKS
De REKS-organisatie werkt aan strategie- en beleidsvorming, de plannen en kaders om tot een CO2-neutrale en klimaatrobuuste regio te komen. De uitvoering van de REKS ligt in eerste instantie bij de gemeenten, de waterschappen en de provincie Noord-Brabant. Daarbij wordt samengewerkt met bijvoorbeeld (maatschappelijke) organisaties en ondernemers. Voor de ontwikkeling van de energiehubs is het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS B.V. opgericht.
Algemene informatie
Doelstelling
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in Nederland in 2030 minstens 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dat kan door energie te besparen, door woningen en gebouwen zonder aardgas te verwarmen en door elektriciteit duurzaam op te wekken.
Om dat te bereiken is Nederland opgedeeld in energieregio’s, waaronder Hart van Brabant. Daarin werken gemeenten, provincie en waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). In Hart van Brabant kijken we ook hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Daarom hebben wij geen RES, maar een REKS: een Regionale Energie- en Klimaatstrategie.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: we willen in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verminderd hebben en in 2050 energieneutraal zijn. Dit doen we o.a. door het huidige energieverbruik terug te brengen (20% volgens REKS 1.0) en op alternatieve wijze energie op te wekken (1TWh volgens REKS 1.0). In 2050 willen we onze regio klimaatbestendig en waterrobuust hebben ingericht.
- Activiteit 1.1: Het jaarlijks monitoren en actualiseren van het plan van aanpak REKS, waarin activiteiten op de verschillende thema’s worden uitgewerkt.
- Activiteit 1.2: Het tweejaarlijks maken van een REKS voortgangsdocument (2023, 2025, 2027) waarin onderwerpen uit de REKS 1.0 verder uitgewerkt zijn (zoals een uitwerking van de Regionale Structuur Warmte, de integratie met de transitie van andere sectoren en thema’s, kaders met betrekking tot participatie binnen de REKS, verduurzaming van woningen en bedrijventerreinen).
- Activiteit 1.3: Uitvoering van de plannen uit de REKS 1.0. Dat gaat voor wat betreft de duurzame opwek in de energiehubs voor een belangrijk deel via het op te richten ontwikkelbedrijf. Daarnaast zullen ook andere projecten tot uitvoering worden gebracht, zoals op het gebied van warmte en klimaatadaptatie.
- Activiteit 1.4: Het opstarten van het REKS 2.0 herijkingsproces, waarbinnen aan de hand van nieuwe ambities, opgaves en/of ruimtelijke keuzes een nieuwe discussie wordt vormgegeven over met name de duurzame opwek, inclusief het daar dan bij horende plan MER.
- Activiteit 1.5: Komende jaren zal duurzaamheid en de vorming van een duurzame samenleving zich verder ontwikkelen. Vanuit het Rijk zijn gelden aan de algemene uitkering van het gemeentefonds toegevoegd (meicirculaire 2023) voor verduurzaming. We bespreken de ontwikkelingen en bezien of samenwerking loont.
- Opgave: realiseren van een robuuste en duurzame energie-infrastructuur (conform REKS als energiehub inzetbaar).
- Activiteit: We creëren van de juiste fysieke infrastructuur en voorwaarden voor economische ontwikkeling via de ROA en verstedelijkingsakkoord van de SRBT.
- Opgave: streven naar een evenwichtige balans van functies, kwaliteiten en ontwikkelingen in het landelijk gebied.
- Activiteit: Op dit moment is niet uitgekristalliseerd hoe de regionale samenwerking kan of moet bijdragen aan onderwerpen als onder andere het stikstofvraagstuk, vrijkomende agrarische bebouwing, natuurontwikkeling en herbebossing. We gaan ons een duidelijker beeld vormen van de onderlinge samenhang tussen die onderwerpen en wat dat betekent voor de regionale samenwerking. Daarbij betrekken we zowel de Regionale Energie- en Klimaatstrategie als de Regionale Mobiliteitsagenda.
Fase / looptijd
Het gehele REKS-traject kent een doorlooptijd tot 2030, met elke twee jaar een Voortgangsrapportage waarin wordt besproken of de regio op koers ligt voor de gestelde doelen in 2030. Het heeft geen kaderstellend karakter en wordt vastgesteld door de colleges en voorgelegd aan de volksvertegenwoordigers, net als bij andere beleidsonderwerpen.
Er kan ook sprake zijn van nieuwe lokale, regionale en landelijke doelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Of van nieuwe technieken of bronnen. Dit kan leiden tot aangepaste plannen of nieuwe kaders, die staan in een REKS Herijking. Met de REKS Herijking (of REKS 2.0) moeten volksvertegenwoordigers instemmen.
Financiering
Het programma REKS wordt gefinancierd vanuit de begroting van Regio Hart van Brabant, Rijksmiddelen en een bijdrage vanuit Provincie Noord Brabant en de betrokken waterschappen.
Programmalijn
Energie, Klimaat & Grondstoffen
Overlegtafel(s)
Verbinding met Midpoint Brabant
Midpoint Brabant ondersteunt als multihelix-organisatie binnen Midden-Brabant de visie en ambities van de REKS en richt haar werkzaamheden zodanig in dat zij bijdragen aan het realiseren van de vastgestelde ambities van de REKS.
Betrokken partijen
- Provincie Noord-Brabant
- Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel
- Enexis Netbeheer
- De samenwerkende lokale energiecoöperaties
- De woningcorporaties
- De ZLTO
- De natuur- en milieuorganisaties
- JongRES
De Hart van Brabant-gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau nemen niet deel aan de REKS, omdat zij vallen onder de RES-regio West-Brabant.
Deelnemende gemeenten
Contact
Contact opnemen met de REKS-organisatie kan via Sylvia Torremans, procesregisseur REKS: sylvia.torremans@goirle.nl.