Doelmatig waterbeheer
Schoon drinkwater uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, ook als het warm is en langere tijd niet regent. Regen- en afvalwater verdwijnt ‘vanzelf’ in het riool en wordt onder de grond en achter de schermen afgevoerd en gezuiverd. En ook bij hoosbuien blijven onze voeten droog. Het veranderende klimaat heeft echter gevolgen voor hoe wij om moeten gaan met drink-, regen- en afvalwater. Zo krijgen we te maken met langere perioden van droogte en een dalend grondwaterpeil, maar ook van meer en heviger hoosbuien.
Achter de schermen werken verschillende organisaties los van elkaar én samen daarom keihard aan goed waterbeheer, zodat we verzekerd zijn van droge voeten en schoon drinkwater. Dat samenwerken gebeurt onder andere binnen de werkeenheid Doelmatig Waterbeheer Hart van Brabant.
Doelmatig, efficiënt en effectief waterbeheer
De werkeenheid Doelmatig Waterbeheer Hart van Brabant is een regionaal samenwerkingsverband tussen acht gemeenten (Tilburg, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk), drinkwatermaatschappij Brabant Water en waterschappen De Dommel en Brabantse Delta. De betrokken organisaties in dit samenwerkingsverband zijn bestuurlijk en ambtelijk vertegenwoordigd.
De samenwerkingspartners streven naar doelmatig waterbeheer, gericht kosten besparen, het vergroten van kwaliteit en verkleinen van personele kwetsbaarheid op gebied van riolering- en waterbeheer. Dit is belangrijk, omdat een goed werkende waterketen cruciaal is voor de inwoners en ondernemers in Hart van Brabant, maar ook voor natuurbeheer.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
In samenwerking met Cecile Franssen (algemeen bestuurslid waterschap Brabantse Delta) en Vincent Lokin (dagelijks bestuurslid waterschap De Dommel)
Ambtelijk opdrachtgever
Jos Sprangers & Henk van Noort
Gedelegeerd opdrachtgevers namens de kring van gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Doelmatig waterbeheer, gericht op kosten besparen, het vergroten van kwaliteit en het verkleinen van personele kwetsbaarheid op gebied van riolering- en waterbeheer.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: Energietransitie en klimaatadaptatie: we willen in 2030 de CO2-uitstoot met
49% verminderd hebben en in 2050 energieneutraal zijn. Dit doen we o.a. door het
huidige energieverbruik terug te brengen (20% volgens REKS 1.) en op alternatieve
wijze energie op te wekken (1 TWh volgens REKS 1.0). In 2050 willen we onze regio
klimaatbestendig en waterrobuust hebben ingericht. - Activiteit: informatie volgt.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Het programma wordt op dit moment buiten de regiobegroting om gefinancierd. Alle partners dragen een bedrag bij op basis van individuele (college-)besluiten. Deze kosten worden verantwoord via de begrotingen van de deelnemers en niet via de begroting van de Regio Hart van Brabant. In 2020 vindt een evaluatie plaats van het convenant en de aanverwante organisatie en financiering.
Programmalijn
Energie, Klimaat & Grondstoffen
Overlegtafel(s)
Betrokken partijen
Waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel
Deelnemende gemeenten
Relevante andere projecten
Contact
Meer weten? Neem contact op met Petra Mackowiak, ambtelijk trekker van de samenwerking. E-mailadres: petra.mackowiak@tilburg.nl.