Projectmatig werken
Veel van de projecten en taken die we in samenwerking uitvoeren, kennen een vaste structuur met een zogenaamde projectdriehoek.
Globaal ziet de projectdriehoek er als volgt uit:
Toelichting op de projectdriehoek
- Vanuit het verantwoordelijk poho is een van de wethouders of burgemeesters aanspreekpunt. Dit noemen we de bestuurlijk opdrachtgever. Hij/zij is aanspreekpunt voor de projectleider voor bestuurlijke afwegingen en zorgt voor goede afstemming binnen het poho.
- Binnen de kring gemeentesecretarissen (KGS) is een van gemeentesecretaris aanspreekpunt. Dit noemen we de ambtelijk opdrachtgever. Hij/zij is aanspreekpunt voor de projectleider voor ambtelijke capaciteit en zorgt voor goede afstemming binnen de KGS. De KGS kan de rol van ambtelijk opdrachtgever delegeren naar een manager die optreedt als ambtelijk opdrachtgever en zorgt voor de verbinding tussen de projectleider en de KGS. Vooralsnog gebeurt dit vooral binnen het sociaal domein.
- De projectleider is opdrachtnemer. Hij/zij zorgt voor goede afstemming met de bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgever en stuurt het projectteam aan. Dit team kan bestaan uit ambtenaren uit verschillende gemeenten, of uit eenzelfde gemeente. Als het niet anders kan, huren we capaciteit extern in.
Het regiobureau zorgt voor de coördinatie van het project in de samenwerkingsstructuren.
Op deze website vind je een projectenoverzicht waarbij we per project (of vaste taak / samenwerking) aangeven hoe de projectdriehoek is ingevuld. Ga daarvoor naar www.regio-hartvanbrabant.nl/programmas-projecten.
Het netwerkambacht
Deze vorm van projectmatig werken met bestuurders en ambtenaren van elf samenwerkende gemeenten passen we toe in een regionale netwerkorganisatie. Dat vraagt om netwerkambacht: een voortdurend zoeken naar de link tussen wat je ambtelijk in het netwerk doet en wat in je eigen lijnorganisatie. Gemeenten zijn namelijk meer ingericht als lijnorganisatie (waarbinnen weliswaar vaak andere samenwerkingsvormen worden toegepast) en voor de regionale samenwerking geldt een netwerkstructuur.
In de visualisatie hieronder zie je het Dual Operating System van John Kotter, waar de twee organisatiesystemen naast en met elkaar bestaan.