In 2030 willen we 50 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Hoe we dat willen bereiken, staat in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) uit 2021. Inmiddels wordt de Voortgangsrapportage REKS opgesteld, met daarin een stand van zaken. Tegelijkertijd blijven we werken aan de uitvoering, bijvoorbeeld met de oprichting van het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS.
Voortgangsrapportage REKS
Elke energieregio in Nederland maakt een tweejaarlijks voortgangsdocument, waarin staat hoe het gaat met het realiseren van de ambities die in de RE(K)S 1.0 staan: lopen we op schema om de doelstellingen in 2030 te kunnen halen? Kloppen de berekeningen en ambities nog of moeten we meer duurzame energie gaan opwekken?
Het Rijk gebruikt dit document om te kunnen monitoren of de dertig regio’s in Nederland sámen op koers liggen voor 2030. Ook in Regio Hart van Brabant werken we op dit moment aan de Voortgangsrapportage REKS. De deadline is 1 juli 2023. Dat betekent dat nu alle gegevens worden verzameld door de REKS-werkgroepen en de komende tijd worden geduid.
REKS-voortgangsrapportage of REKS-herijking?
In de tweejaarlijkse voortgangsrapportage bespreken we samen met provincies en waterschappen of we op koers liggen voor de gestelde doelen in 2030. Deze heeft geen kaderstellend karakter, wordt vastgesteld door de colleges en voorgelegd aan de raden, net als bij andere beleidsonderwerpen.
Er kan ook sprake zijn van nieuwe lokale, regionale en landelijke doelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Of van nieuwe technieken of bronnen. Dit kan leiden tot aangepaste plannen of nieuwe kaders, die staan in een REKS-herijking. Met de REKS-herijking moeten raden instemmen.
Energieambities
Eén van de ambities in de REKS 1.0 was de opwek van 1 Terawattuur duurzame wind- en zonne-energie in 2030. Sylvia Torremans, procesregisseur REKS: “We zijn ambitieus, we willen veel duurzame energie op gaan wekken. Daarbij loop je soms tegen grenzen aan en merk je dat er veel belangen zijn in de regio die soms schuren. Zo is de capaciteit van kabels en trafostations op plaatsen ontoereikend of beperkt de defensieradar de mogelijkheden voor windmolens in de regio.” Ondanks de landelijke en regionale uitdagingen, zoals het overbelaste elektriciteitsnet, blijft de regionale ambitie overeind.
We verlagen onze CO2-uitstoot ook door over te stappen van aardgas op duurzame warmtebronnen. Daarvoor is in de REKS 1.0 een Regionale Structuur Warmte (RSW) 1.0 opgenomen. Inmiddels wordt gewerkt aan een RSW 2.0, waarin dieper wordt ingegaan op de mogelijke warmtebronnen in onze regio. Daar komen ook verschillende denkrichtingen aan bod, zoals het warmtenet voor met name Dongen en Tilburg (het Amernet) en restwarmte van bedrijven. Ook andere warmtebronnen, zoals geothermie (aardwarmte) en aquathermie (warmte uit water) blijven interessant voor onze regio.
Lees verder over de warmtetransitie in onze regio >
Publiek Ontwikkelbedrijf REKS
Een andere belangrijke stap is de oprichting van het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS bv om grootschalig duurzame elektriciteit door zon en wind op te gaan wekken in ‘energiehubs’. Met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS pakt en houdt de overheid regie op de ontwikkeling van de energiehubs. Zo kan 50% lokaal eigendom worden gegarandeerd en kunnen inwoners en bedrijven in de regio maximaal profiteren van de energie-opwek. Bovendien kan het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS bijdragen aan een klimaatbestendige regio. Het bedrijf stort na oprichting 4 miljoen euro in het klimaatfonds, waarmee in de regio klimaatprojecten worden opgepakt.
Het oprichtingsvoorstel voor het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS gaat binnenkort naar de colleges van B&W, waarna zij het officiële besluit kunnen nemen om toe te treden. Sylvia Torremans: “Het oprichten van bedrijven is een serieuze zaak en geen dagelijkse business voor de overheid. De oprichting duurt daardoor langer dan we hadden bedacht, maar het moet binnenkort haar beslag krijgen. Intussen treffen we de voorbereidingen voor de werving van de raad van commissarissen en de directeur, en de oprichting van een klimaatfonds. We zitten dus zeker niet stil.”
Foto: windmolens in Tilburg | credits: Alseenrodelap.nl