Innovatieve en duurzame logistiek, bestaanszekerheid via wijkaanpak, Van Gogh Homeland, een impuls voor het innovatie-ecosysteem in de Tilburgse Spoorzone, het stimuleren van startups met impact op grote maatschappelijke vraagstukken, eerste stappen naar een elektrische binnenhaven in Waalwijk, en praktische hulpmiddelen voor Midden-Brabantse ondernemers bij duurzaamheidsrapportages. Onze regiodeal heeft het allemaal!
Midpoint Brabant heeft namens alle samenwerkingspartners een voortgangsrapportage van deze regiodeal gepubliceerd. De regiodeal loopt van 2023 tot en met 2027. Hij is op 1 november 2023 ingegaan, met een symbolisch startschot door voormalig minister Hugo de Jonge, van destijds het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De voortgangsrapportage geeft inzicht in wat er sinds dit startschot gebeurd is en wat we mogen verwachten voor de rest van 2024. Naast een inhoudelijke voortgang per project, staat in het rapport hoe brede welvaart gedurende de looptijd van het project in landelijke onderzoeken wordt gemeten. Ook geeft het inzicht in de organisatie en overlegstructuur van de regiodeal. Je vindt dit uitvoerige document op de website van Midpoint Brabant.
Brede welvaart
Deze deal richt zich op het verbeteren van de brede welvaart in onze regio door middel van mensgerichte innovatie en ondernemerschap. Samen werken we aan acht innovatieve projecten onder het thema ‘Ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal’.
De proeftuinen richten zich op:
- Duurzaamheid: een circulaire economie met minder afval, betere logistieke ketens en duurzaam vervoer.
- Leefbaarheid en welzijn: gezondere en gelukkigere inwoners, leefbare wijken en een mooi Brabants landschap.
De projecten van de regiodeal beogen impact op heel onze regio en soms zelfs heel het land. Denk daarbij aan de vruchten van ons project over duurzame logistiek, of de duurzaamheidsrapportage voor het mkb.
Partnerschap
Midpoint Brabant is een multihelix-organisatie. Dat betekent dat ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maatschappelijk organisaties en overheden samenwerken voor de inwoners van Midden-Brabant. De regiodeal is vanuit die geest dan ook een gezamenlijke inspanning van alle deelnemende partijen, onder coördinatie van Midpoint Brabant. Naast de samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant, gaat het onder meer om het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Noord-Brabant, Tilburg University, Fontys en Onderwijsgroep Tilburg.
Binnen de projecten zijn nog veel meer partners actief, zoals VNO-NCW Brabant-Zeeland, Hoppenbrouwers techniek, De Efteling, Kivits Drunen, Elisabeth-Twee StedenZiekenhuis, BTT Multimodal Group, Versteijnen Logistics, Syncreon, Libéma, ID Logistics, Jan de Rijk, Regionaal Overslag Centrum Waalwijk, Van der Linden Transportgroup, Van Haren, Breda University of Applied Sciences (BUas), Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Yuverta, Avans Hogeschool, De Rooi Pannen, Logistics Community Brabant, Academische Werkplaats Brede Welvaart/Het PON & Telos en TNO.
Samenwerkende overheden
Bij regiodeals werken Rijk en regio samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen, juist op plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken. Midpoint Brabant heeft deze regiodeal in de ‘dealmakersfase’ voorbereid. Momenteel ligt, vanuit de multihelix-samenwerking in Midpoint Brabant, hier de coördinatie bij de programmamanager regiodeal, uiteraard in samenwerking met alle andere partijen. De bijdragen van de samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant zie je terug op een aantal onderdelen:
- Namens alle partijen heeft Regio Hart van Brabant de aanvraag voor de regiodeal ingezonden aan het Rijk. Dit inzenden moest gebeuren door een overheidsorgaan. Voor Regio Hart van Brabant is gekozen, omdat langs deze lijn de vertegenwoordiging van gemeenten binnen Midpoint Brabant loopt.
- Via Regio Hart van Brabant, en specifiek het portefeuillehoudersoverleg Economie, vindt ook de inhoudelijke afstemming plaats over de bijdrage van onze samenwerkende gemeenten aan de regiodeal. Denk hierbij ook aan de verbinding met onze kernagenda en andere lopende programma’s en projecten in onze regio.
- Naast deze inhoudelijk afstemming regiobreed, dragen gemeente Waalwijk en gemeente Tilburg expliciet bij aan specifieke projecten binnen de regiodeal. Voorbeelden van deze projecten zijn Smart Port Waalwijk, Digital Innovation District for Society (Spoorzone Tilburg) en wijkaanpak bestaanszekerheid.
- Eén gemeente moet voor een regiodeal de kassiersfunctie oppakken. Gemeente Tilburg heeft deze handschoen opgepakt.
Daarnaast werken we met andere overheden in Brabant goed samen. Provincie Noord-Brabant, Regio West-Brabant en REWIN (de regionale ontwikkelorganisatie van West-Brabant) ondersteunen onze regiodeal. Zij hebben dit dan ook expliciet vermeld bij onze propositie aan het Rijk.
De vorige regiodeal die we sloten met het Rijk, deden we samen met Regio West-Brabant en REWIN. Ditmaal koos REWIN voor een andere insteek dan wij in Midden-Brabant. Dat maakt dat we aparte aanvragen doen, in andere tijdslijnen, maar we hebben wel afgesproken dat waar dat kan, we elkaar versterken en ondersteunen. Het ondersteunen van onze regiodeal door REWIN en Regio West-Brabant is hier een uitstekend voorbeeld van.
Meer weten
Uitgebreide informatie over de regiodeal is te vinden op de website van Midpoint Brabant. Met vragen kun je contact opnemen met Rabia Alibux via rabiaalibux@midpointbrabant.nl.