Maar liefst 1 op de 20 ouderen wordt mishandeld, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid. Daarom lanceerde het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling de signalenwijzer voor ouderenmishandeling op de Dag tegen Ouderenmishandeling.
Ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg worden meestal niet of te laat herkend. De meest voorkomende vormen van zijn psychische en fysieke mishandeling. Ook financieel misbruik komt veel voor. Met de toename van het aantal thuiswonende, zorgafhankelijke ouderen neemt het beroep op mantelzorgers toe. Bij mishandeling is meestal sprake van opzet, maar soms is het een gevolg van overbelasting van een mantelzorger. De definitie van ouderenmishandeling luidt:
Het handelen of nalaten van handelen van iedereen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (65 jaar of ouder) staan, waardoor de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.
Herken signalen
Oftewel, ouderenmishandeling is dingen doen of juist niet doen die de oudere schade toebrengen, waarbij de oudere in een afhankelijkheidspositie zit. Als meer mensen signalen kennen en weten wat je kunt doen, is dat een grote stap richting het stoppen van deze vorm van huiselijk geweld.
Voorafgaand aan de Dag tegen de Ouderenmishandeling (15 juni) bood het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling daarom aan verschillende instellingen de signalenwijzer ouderenmishandeling aan. De signalenwijzer kan worden ingezet voor het herkennen van de signalen van mishandeling bij ouderen, maar ook bij plegers. Daarnaast geeft het handvatten om in actie te komen. Praten met de oudere en andere betrokkenen is een eerste belangrijke stap bij het stoppen van ouderenmishandeling. Op welke manier je dit aan kunt pakken, valt ook te lezen in de signalenwijzer.
Meer informatie vind je ook op expertisecentrum-hgkm.nl/hoe-herken-ik-de-signalen.
Regionaal Expertisecentrum
Huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomen, vroegtijdig signaleren, stoppen en duurzaam oplossen. Dat is onze ambitie als samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant. Daarom hebben we in de regio een aanpak tegen huiselijke geweld en kindermishandeling, waar het expertisecentrum onderdeel van uitmaakt.
Bij het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling kunnen professionals en vrijwilligers terecht voor expertise, kennis, ervaringsdeskundigheid en scholing. We ondersteunen hen zodat zij zich voldoende bekwaam en gesteund voelen en zodat zij hun – vaak cruciale – rol nog beter kunnen pakken. Vanaf het allereerste signaal. Hierin zijn we proactief, door gevraagd en ongevraagd de maatschappelijke schijnwerper op huiselijk geweld en kindermishandeling te blijven richten.
Het Expertisecentrum organiseert doorlopend voorlichtende activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld seksueel geweld, grensoverschrijdend gedrag in de sport, intieme terreur, partnergeweld, kindermishandeling, of oudermishandeling. Ook organiseert het expertisecentrum jaarlijks de Week tegen Kindermishandeling en activiteiten tijdens Orange the World.
Meer weten?
Wil je meer weten over onze regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling? Kijk dan op www.regio-hartvanbrabant.nl/hgkm.