We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het doel is het gewone leven en de veerkracht van individuen, huishoudens en de samenleving te versterken met een focus op collectieve en preventieve voorzieningen. Daar waar nodig is er een samenhangend ondersteuningsaanbod voor onze inwoners. Hiermee bouwen we aan een toekomstbestendig sociaal domein.
Dit gaat niet vanzelf. Belangrijk is dat we de grote opgaven in het sociaal domein integraal aanpakken én een efficiënte en effectieve manier van samenwerken in de regio organiseren, die ons beter in staat stelt om de transformatie op de inhoudelijke opgaven te realiseren. De afgelopen maanden is daar hard aan gewerkt en zijn flinke stappen gezet:
- Kwartiermaker bekend
- Verdiepende gesprekken tijdens heidagen
- Inspirerende werkbezoeken in de regio
Kwartiermaker transformatie sociaal domein bekend
De kwartiermaker en beoogd programmamanager voor de transformatie sociaal domein wordt Marjolein van Eggelen. Zij start in januari en kijkt uit naar deze uitdaging. Zij stelt zich graag nader voor aan degenen die haar niet kennen:
“De afgelopen zeven jaar heb ik met veel plezier gewerkt als manager Sociaal Domein bij de gemeente Heusden. In die rol heb ik mezelf altijd in mogen zetten als ‘MogelijkMaker’, zoals we dat in Heusden zeggen. Ik haal er ontzettend veel werkplezier uit om op een enthousiaste manier samen met collega’s en partners duurzame veranderingen in gang te zetten. Of het nu ging om het verbinden van beleid en uitvoering, het vormgeven van het jeugd- en gezinsteam, of het werken vanuit de menselijke maat: mijn doel was altijd om concrete stappen te zetten voor onze inwoners.
Diezelfde aanpak neem ik mee in mijn nieuwe functie. Samen met alle regiogemeenten wil ik werken aan de grote opgaven die voor ons liggen en de samenwerking verder versterken. Ik geloof erin dat we alleen door écht samen te werken, met een open blik en vertrouwen, de impact kunnen maken die nodig is.
Ik kijk ernaar uit om jullie binnenkort te ontmoeten en samen te bouwen aan de volgende stap in de transformatie van het sociaal domein!”
Naast Marjolein start Gijs van Riet per 1 februari als tijdelijk programmacoördinator sociaal domein.
Verdiepende gesprekken over het ‘hoe’ van de transformatie tijdens de heidagen
Op 16 oktober is het rapport van Hiemstra & De Vries over de werkwijze transformatiesturing besproken in het poho Sociaal. Daarbij is door de bestuurders de opdracht meegegeven om vanuit de uitgangspunten van het rapport een verdere uitwerking van het ‘hoe’ te maken. Voor het ‘hoe’ van de transformatie zijn in het rapport drie uitgangspunten geformuleerd:
- Het versterken van samenhangende programmering, prioritering en besluitvorming (onder andere uitwerking integrale opgaven en werkwijze poho).
- Het organiseren van ruimte voor transformatief vermogen (onder andere de inrichting van een transformatieteam en een netwerk van beleidsadviseurs in plaats van diverse ambtelijke overleggen).
- Het verhelderen van verantwoordelijkheden en escalatielijnen (onder andere regionale ontwikkeling versus lokale uitvoering en aansturing).
De heidagen op 27 en 28 november stonden geheel in het teken van het transformatief werken. Daarbij werd door Beate van der Ploeg een interessante inleiding gegeven over de context van het sociaal domein door in te gaan op de inhoud van het regeerakkoord en de miljoenennota en de lobby vanuit de samenwerkende gemeenten richting het Rijk. Daarna koppelden Frans Swinkels en Neeltje Schoenmakers (respectievelijk ambtelijk opdrachtgever en programmamanager sociaal domein Regio Hart van Brabant) deze kennis aan de gewenste verandering op inhoud en werkwijze voor Regio Hart van Brabant. Bas Delleman gaf een krachtige lezing over verandering en leiderschap.
Daarna was er ruimte om te verdiepen op het ‘hoe’ van het transformatieve werken. Dit is besproken in diverse groepen met dezelfde rol; bestuurders, managers en (beleids-) medewerkers. Juist omdat zij ieder een eigen rol hebben in de nieuw te ontwikkelen werkwijze. Deze gesprekken hebben geleid tot meer inzicht in de veranderingen en een verdere uitwerking van hoe dit in de praktijk eruit kan komen te zien. Op dit moment wordt de input uit deze gesprekken verder uitgewerkt en vanuit daar gaan we de komende periode verder aan de slag.
Inspirerende werkbezoeken in de regio
De tweede dag bracht ons dichter bij de praktijk. We gingen op werkbezoek naar vier inspirerende projecten in onze regio, waar we zagen hoe transformatie in de praktijk werkt. Deze projecten lieten ons zien hoe krachtig samenwerking kan zijn en inspireerden ons om nieuwe ideeën te omarmen en oude gewoontes los te laten.
- Waalwijkse Kazerne en BeLaDe: onder leiding van Elly van Strien kregen we geweldige inzichten in vernieuwend samenwerken om inwoners te helpen hun leven zelf vorm te geven.
- Jeugd- en Gezinsteam Heusden: Eline van Boxtel liet ons zien hoe je dichtbij en effectief ondersteuning biedt aan gezinnen.
- Community School Tilburg-West: Frank van den Oetelaar en Karin Smeets toonden ons hoe school een plek kan zijn waar ouders, kinderen en professionals zij aan zij samenwerken, een gemeenschap vormen en zich vanuit daar kunnen ontwikkelen.
- Gemengd Wonen in Stappegoor: Kitty Schipperheijn liet ons zien hoe deze woonvorm mensen écht met elkaar verbindt.
Deze werkbezoeken waren een enorme bron van inspiratie. Het gaat erom dat we durven vernieuwen, verbinding zoeken en samen de toekomst vormgeven.
We kijken terug op twee goede en interessante heidagen waar we belangrijke vervolgstappen hebben gezet en veel inspiratie hebben opgehaald. Hiermee kunnen we de verdere stappen zetten in het transformatief werken en vanuit daar nog beter van betekenis te kunnen zijn voor onze inwoners.