Op 22 februari was de lancering van het magazine ‘Eén jaar proeftuin Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming Regio Hart van Brabant.’ Het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming is een landelijk programma van de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Kinderen en gezinnen krijgen soms niet de hulp en ondersteuning die zij nodig hebben. Een landelijk probleem waar alle organisaties in de jeugdbescherming mee te maken hebben. Het Rijk wil de jeugdbescherming daarom vereenvoudigen en slimmer organiseren en daarom zijn er in het hele land een aantal proeftuinen gestart. Regio Hart van Brabant is met de gemeenten Tilburg en Waalwijk één van de elf proeftuinen. De proeftuinen zijn bedoeld om te ontdekken wat werkt in de praktijk. De proeftuin is in onze regio nu ongeveer een jaar actief. In het magazine blikken we met ervaringsverhalen en cijfers terug op het eerste jaar.
Het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming werkt volgens de uitgangspunten gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. In de proeftuin staan de gezinnen centraal en hebben zij steeds één aanspreekpunt: de wijkteamprofessional. De medewerker van het wijkteam blijft bij het gezin en haalt er expertise bij als dat nodig is. Er wordt intensief samengewerkt met veel verschillende partners in het veld.
Ervaringen
Door het delen van ervaringsverhalen en inzicht te geven in cijfers en feiten wordt er een beeld geschetst van het eerste jaar. Zowel gezinnen als professionals zijn positief over de nieuwe manier van werken. Er wordt in teams gewerkt en de lijnen zijn korter waardoor er sneller en makkelijker de juiste expertise aan tafel zit. Casussen worden op een natuurlijke manier verdeeld en opgepakt. Hierdoor voelen gezinnen zich meer gezien, hebben ze meer zicht op eigen problematiek en zijn ze beter betrokken bij de hulp(vraag). De nieuwe manier van werken laat ook zien wat lastiger is. Het is bijvoorbeeld nieuw om in een netwerk met elkaar en met andere organisaties samen te werken in een team.
De resultaten van het eerste jaar proeftuin zijn eigenlijk zo goed dat je niet meer met goed fatsoen terug kunt naar de oude manier van werken.
Marcelle Hendrickx, wethouder jeugdzorg gemeente Tilburg en bestuurlijk opdrachtgever namens de VNG
Ook in 2024 gaan we daarom door met deze werkwijze en de proeftuin uitbreiden naar andere gemeenten in onze regio.
Laten we van 2024 een geweldig jaar maken waarin we door samenwerking elkaar nog beter leren kennen. Zo kunnen we onze inwoners nog sneller en beter helpen.
Dilek Odabasi, wethouder jeugdzorg gemeente Waalwijk en bestuurlijk opdrachtgever voor Regio Hart van Brabant
Meer informatie
Het magazine is online te raadplegen via deze link. Daarnaast zijn er een beperkt aantal fysieke exemplaren. Heb je inhoudelijke vragen over het magazine? Stuur dan een mail naar donald.kwint@tilburg.nl of ingrid.van.gool@tilburg.nl.