Goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Dat vinden we in Nederland belangrijk. Voor onszelf, voor onze naasten en voor de samenleving als geheel. De zorg staat echter onder druk en dreigt vast te lopen als we niets doen. Daarom is het landelijke Integraal Zorgakkoord gesloten met kansen voor Regio Hart van Brabant. We moeten met elkaar aan de slag om de zorg toekomstbestendig te maken. We nemen deze verantwoordelijkheid samen: de zorgsector, de politiek, de gemeenten en de maatschappij.
Preventie, gezondheid en welzijn van de inwoner
In september 2022 is daartoe het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een groot aantal landelijke koepelorganisaties in de zorg. Het akkoord heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Belangrijk uitgangspunt in het IZA is de beweging naar preventie, gezondheid en welzijn van de inwoner. Binnen het IZA is een werkagenda opgesteld met acht thema’s, die ook gemeentelijke inzet vragen.
Kansen om domeinoverstijgend aan de slag te gaan
Het operationaliseren van deze beweging en de thema’s is een relevante en uitdagende opgave. We hebben de kans om domeinoverstijgend (sociaal, zorg, welzijn en medisch domein) het echt anders te gaan doen. Alleen dán kunnen we tot een antwoord komen om de grote uitdagingen die op ons afkomen op te kunnen vangen, denk aan de schaarste aan zorg en personeel, toenemende vergrijzing en zorgvraag.
Als gemeenten in de regio Hart van Brabant gaan we hier gezamenlijk in optrekken. Hiervoor is de gemeente Tilburg aangewezen als kartrekkende gemeente namens de regio. We gaan een coördinerend strateeg aantrekken om deze samenwerking en transformatie te coördineren. Deze vacature staat nu open (update: ingevuld). Ben of ken jij een geschikte kandidaat, dan horen we graag van je!
Regiobeeld, regioplan en transformatieplannen
Om de samenwerking in de regio te bevorderen, starten we met het goed in kaart brengen van de feitelijke situatie in een zogenaamd ‘regiobeeld’. Op basis van het regiobeeld stellen we samen met partners een regioplan op. In dit plan wordt inzichtelijk gemaakt wat de prioritaire regio-opgaven zijn. Daarnaast bevat dit plan afspraken over hoe partijen deze regio-opgaven gaan aanpakken en wie daarbij betrokken zijn. De daadwerkelijke transformaties worden uitgewerkt in specifieke transformatieplannen, waarvoor landelijk transformatiemiddelen beschikbaar worden gesteld voor de uitvoering daarvan. Ook voor de gemeenten zijn er middelen voor hun inzet in de IZA-werkagenda.
Kortom, een uitdagende en kansrijke opgave om als Hart van Brabantgemeenten samen te werken aan de gezondheid en het welzijn van onze inwoners en een sterke community!
Foto: bossen nabij Chaam | credits: Alseenrodelap.nl