Goed nieuws voor de inwoners van de regio’s Midden-Brabant en West-Brabant Oost. Als samenwerkende gemeenten bundelen we onze krachten met huisartsen, ggz-instellingen, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties om mentale gezondheidszorg toegankelijker en effectiever te maken. De plannen die samen zijn gemaakt, zijn goedgekeurd door zorgverzekeraars CZ en VGZ. Dit betekent dat er nu echt gestart kan worden met het verder ontwikkelen en implementeren.
Wat betekent dit voor de inwoners van deze regio?
- Sneller hulp dichtbij – In plaats van naar elkaar doorverwijzen wordt er in het netwerk gezamenlijke verantwoordelijkheid gepakt met en voor de inwoner. Door de samenwerking kunnen inwoners sneller terecht bij de juiste hulpverlener(s). Dit gebeurt zoveel mogelijk dicht bij de inwoner; in de wijk of bij de huisarts.
- De juiste zorg op de juiste plek – Niet iedereen met mentale problemen heeft ggz-zorg nodig; vaak liggen oorzaken zoals eenzaamheid, woonsituatie of schulden ten grondslag. Deze inwoners kunnen ook geholpen zijn met passende ondersteuning vanuit het sociaal domein. In een Verkennend Gesprek verkent een professional – uit de zorg of het sociaal domein – de hulpvraag met de inwoner. Door deze gesprekken worden onnodige ggz-verwijzingen voorkomen en ontvangen inwoners die het wél nodig hebben sneller hulp.
- Meer hulp op maat – Door de samenwerking tussen huisartsen, ggz en gemeenten ligt de nadruk meer op preventie en sociale ondersteuning dan op medische behandeling. Hierdoor ontvangen inwoners die dat nodig hebben de zorg en ondersteuning die hen op een bredere manier helpt. Zo worden inwoners beter en sneller geholpen.
Minder doorverwijzingen en kortere wachttijden
Een voorbeeld hiervan is de integrale aanpak van het FACT+-team. Dit team bestaat uit zowel zorg- als welzijnsprofessionals die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning aan inwoners met ernstige psychiatrische aandoeningen. Dit team biedt zowel begeleiding als behandeling, waarbij de nadruk ligt op het ondersteunen van deze inwoners in hun dagelijkse leven en het verbeteren van hun algehele welzijn.
Daarnaast zetten we digitale mogelijkheden zoals e-health en blended care (combinatie van online en fysieke zorg) in om de capaciteit te vergroten en wachttijden te verkorten. Dankzij deze gezamenlijke aanpak verwachten we 20% minder doorverwijzingen naar specialistische ggz én kortere wachttijden.
Als gemeenten omarmen we de beweging van zorg en ziekte naar gezondheid, welzijn en preventie. We zien dit plan als een belangrijke stap naar een meer vraaggerichte aanpak van mentale gezondheid, zodat onze inwoner niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd, lange wachtlijsten ervaart en daardoor verder in de problemen raakt. We verwachten veel van de consultatiefunctie ggz voor gemeenten en sociaal werkers. Door de expertise van de ggz vroegtijdig in te schakelen, kunnen problemen eerder worden gesignaleerd en escalaties worden voorkomen. Dit kan er soms toe leiden dat instroom in de ggz niet nodig is.
Denise Kunst, lid wethoudersoverleg Sociaal Regio Hart van Brabant en wethouder gemeente Dongen
Meer weten?
Wil je meer weten over het Integraal Zorgakkoord (IZA)? Kijk dan op www.regio-hartvanbrabant.nl/IZA.