In november 2023 hebben de portefeuillehouders Energie, Klimaat & Grondstoffen (EKG) een geactualiseerde versie van de Regionale Klimaatagenda vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe de regio zich wil aanpassen aan de veranderingen van het klimaat met als doel om in 2050 een klimaatbestendige en waterrobuuste regio te zijn. In de nieuwe versie wordt onder andere een stand van zaken gegeven en zijn nieuwe klimaatprojecten opgenomen.
Regionale Klimaatagenda als ‘levend document’
Het klimaat verandert: het wordt warmer, droger en natter en extreem weer komt vaker voor. Hierdoor krijgen we meer te maken met wateroverlast, droogte en hittestress. Daarom werken negen gemeenten (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) in de regio samen met waterschappen De Dommel en Brabantse Delta en drinkwaterbedrijf Brabant Water aan aanpassingen in het landschap om de overlast van klimaatverandering te beperken. Dat noemen we klimaatadaptatie.
Zo willen we water beter vasthouden op onze zandgronden en agrarische gronden verbeteren, om zo overlast te beperken en verdroging tegen te gaan. We willen ons gebied toekomstbestendig inrichten en denken specifiek na over maatregelen op bedrijventerreinen en klimaatadaptief bouwen. De plannen daarvoor in de periode 2022-2027 staan in de Regionale Klimaatagenda, een ‘levend document’ dat ieder jaar wordt geactualiseerd. De eerste versie van de Regionale Klimaatagenda dateert van september 2022.
Met de Regionale Klimaatagenda kan de regio ook aanvragen indienen voor financiële middelen bij Rijk en andere subsidieregelingen. Zo is inmiddels een aanvraag ingediend bij de Impulsregeling van het Rijk voor ruim 2 miljoen euro.
Projecten met prioriteit
In de actualisatie uit november 2023 wordt de stand van zaken tot dat moment toegelicht. Zo zijn een aantal afgeronde projecten verwijderd en zijn nieuwe projecten aangedragen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast zijn enkele projecten samengevoegd tot generieke projecten voor de gehele regio. Op basis daarvan heeft een nieuwe prioritering plaatsgevonden en worden subsidies voor de geprioriteerde projecten aangevraagd via de landelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie en de provinciale regeling voor Water en Bodem.
Een groot aantal projecten richt zich op het vasthouden van water op de hoge zandgronden, bijvoorbeeld met waterbergingen, het herstellen van waterbuffers en het herinrichten van beekdalen. Verder worden een aantal wijken, parken en sportlocaties ontwikkeld, met daarbij meer ruimte voor waterberging, schaduw en biodiversiteit, gecombineerd met sport en voorlichting. Tot slot is er een project opgenomen over het vergroten van bewustwording over klimaatverandering en maatregelen om hiermee om te gaan (klimaatadaptatie).
De geactualiseerde Regionale Klimaatagenda is hier te lezen. Of bekijk het projectenboek 2023 als bijlage bij de Regionale Klimaatagenda.
Energie en klimaat samen aanpakken
De regio heeft ervoor gekozen om het proces van klimaatadaptatie en energietransitie in elkaar te schuiven. Hoe we dat doen, staat in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie 1.0 (REKS 1.0). De REKS kent een ontwikkelopgave en een gebiedsopgave, waarvan de Regionale Klimaatagenda invulling geeft aan de klimaatopgave via zes gebiedsopgaven, die gericht zijn op het vasthouden en bergen van water, het verbeteren van de sponswerking van de bodem, het tegengaan van hittestress en hoogwaterbescherming.
Lees verder over het thema klimaatadaptatie binnen de REKS >
Heb je vragen over de Regionale Klimaatagenda of het thema klimaatadaptatie binnen de REKS? Neem dan contact op met Petra Mackowiak, beleidsmedewerker gemeente Tilburg en voorzitter van de REKS-werkgroep Klimaatadaptatie, via petra.mackowiak@tilburg.nl.