Gemeenten in Hart van Brabant helpen inwoners op verschillende manieren om de energierekening te verlagen met energiebesparende maatregelen. In de gemeenten Oisterwijk en Hilvarenbeek gaan daarvoor ‘energieklussers’ aan de slag. We spreken erover met projectleider Jos Nij Bijvank.
Energiebesparing
In de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) hebben de gemeenten in Hart van Brabant afgesproken om in 2030 20% minder energie te gebruiken dan in 1990, en in 2050 zelfs 50%. Met de stijgende energieprijzen is het nog belangrijker geworden om hier vaart mee te maken.
Daarom hebben gemeenten niet alleen geld gekregen van het Rijk voor de energietoeslag, maar ook om de energierekening van inwoners structureel te verlagen. Daarbij gaat het in eerste instantie om kleine, energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips, led-verlichting en radiatorfolie. Hoe de gemeenten dit aanpakken, mogen ze zelf bepalen.
Energieklussers in Oisterwijk en Hilvarenbeek
In Oisterwijk en Hilvarenbeek hebben de lokale energiecoöperaties groen licht gekregen van de gemeenten om met energieklussers bij de mensen thuis de energierekening te verlagen. De insteek daarbij is tweeledig volgens Jos Nij Bijvank, projectleider van de energieklussers.
“We werken aan energiebesparing, maar ook aan bewustwording. Een energieklussers bekijkt eerst per woning welke maatregelen effectief zijn, en voert die maatregelen ook direct uit. Daarnaast gaat hij het gesprek aan met bewoners om te kijken hoe ze met gedrag nog meer kunnen besparen. Denk aan korter douchen of de verwarming een graadje lager.”
Achter de voordeur
De uitdaging daarbij is vooral om ‘achter de voordeur’ te komen. Jos: “Ons werk en de materialen zijn voor inwoners gratis, maar ze moeten zich wel aanmelden en dat is nog niet zo vanzelfsprekend. We moeten er dus eerst energie insteken, voordat we het kunnen besparen.”
Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de organisatie mensen benaderd die eerder de energietoeslag heeft gekregen. Daarvoor is een flyer ontwikkeld, die samen met een brief van de gemeente wordt verstuurd. Jos: “We hebben in Oisterwijk al ruim 800 brieven verstuurd, en inmiddels hebben zo’n 200 mensen zich aangemeld. Daar zijn we de rest van het jaar wel zoet mee. De tweede stap is om organisaties te benaderen, zoals ouderenverenigingen en maatschappelijke organisaties.”
Energieklussers werven
De voorbereiding is volgens Jos goed verlopen, maar vergde wel de nodige inspanningen. Zo werd er een aparte organisatie opgezet en moesten energieklussers geworven worden. Zij krijgen een training, gericht op inhoud maar ook op communicatie en gesprekstechnieken. Hoe kom je bijvoorbeeld ergens binnen, hoe ga je het gesprek aan en hoe zorg je dat jouw boodschap ook aankomt?
Jos: “In Oisterwijk hebben we tien klussers bereid gevonden, die eind oktober voor een maatschappelijke vergoeding bij de eerste vijftig huishoudens langsgaan. In Hilvarenbeek is het traject anderhalve maand later gestart, maar ook daar hebben we inmiddels ruim tien energieklussers. In Goirle is de gemeente nu aan het nadenken over een goed vervolg van een eerder project dat zij hebben gehad.”
Hobbels op de weg
Jos vindt het mooi dat de gemeenten volgens hem vertrouwen hebben dat de energiecoöperaties zo’n project kunnen oppakken en op een goede manier kunnen uitvoeren. Dat dat ook nu gaat lukken, daar twijfelt hij niet aan: “Het is vooral belangrijk dat het een efficiënt treintje wordt als je 600 huishoudens wilt bedienen het komende jaar.”
Toch ziet hij daarbij nog wel de nodige hobbels op de weg, zoals de inkoop van materiaal. Jos: “In het hele land lopen energiebesparingsprojecten, en je merkt dat materialen schaars worden. We wilden de inkoop voor een deel centraal doen, bijvoorbeeld voor radiatorventilatoren. Maar als heel Nederland die wil hebben, dan wordt het lastig. We willen alleen niet dat mensen alsnog maanden moeten wachten op hun maatregelen. dus we kijken nu of we rechtstreeks bij de producent apparaten kunnen kopen.
Regionale samenwerking
Elke gemeente bepaalt uiteindelijk zelf hoe het geld voor energiebesparende maatregelen wordt besteed, maar toch zie je regionale samenwerkingen ontstaan. Jos: “Door veel te overleggen over de aanpakken in Goirle, Oisterwijk en Hilvarenbeek hebben we waardevolle informatie en ervaringen kunnen delen. Denk aan het delen van flyers, de opnameformulieren die we gebruiken of de trainingen. Uiteindelijk kunnen we zo in minder tijd meer bereiken.”
Over de vraag waarom juist de energiecoöperaties met het project aan de slag mogen, is Jos duidelijk: “We hebben in het verleden al meer samengewerkt met de gemeente. Toen in januari bekend werd dat het Rijk geld beschikbaar stelde, hebben wij als energiecoöperatie een plan gemaakt en dit besproken met de gemeente. Het is immers maatschappelijk geld dat je goed wilt besteden. In april gaf het college al groen licht, waardoor we snel aan de slag konden. Dat we dat vertrouwen hebben gekregen, dat is heel fijn!”
Wil je meer weten over de energieklussers? Neem dan contact op met Jos Nij Bijvank via 06-20407317 of info@jnb-palo.nl.