Wat is een toekomstbestendig landelijk gebied? Wethouders uit het fysiek domein gingen met elkaar in gesprek en houden een pleidooi voor veerkracht, duurzaamheid én leefbaarheid in het landelijk gebied van Regio Hart van Brabant.
In de fraaie raadszaal van gemeente Gilze en Rijen werd op 1 februari 2024 gesproken over kansen en uitdagingen in het landelijk gebied. Een ‘toekomstbestendig landelijk gebied’ is namelijk een van de vier thema’s uit de Regionale Omgevingsagenda (ROA) waarmee we binnen Regio Hart van Brabant, met andere gemeenten en waterschappen en provincie werken aan de uitdagingen in het fysieke domein. Om meer grip te krijgen op de toekomst van het landelijk gebied maken we een ‘bouwsteen’ van waaruit we goed kunnen bijdragen aan allerlei lopende trajecten en overlegtafels.
De ondergrond als vertrekpunt
De ruimtelijke kwaliteit is op veel plaatsen hoog in onze regio; uit de bodemopbouw en het watersysteem is een afwisselend landschap voortgekomen, met veel variatie in grote en kleine kernen en in de natuur. We zijn in Hart van Brabant zuinig op die unieke kwaliteit. Tijdens de bestuurlijke sessie van 1 februari werd besproken dat het goed is om die ondergrond als vertrekpunt te nemen en de bodemopbouw en het watersysteem als richtinggevend te zien voor de lagen daarboven.
Ambities en stof voor vervolg
Juist vanwege ons dynamische en afwisselende landschap en ons bodem- en watersysteem is er veel mogelijk. Bestuurders spraken met elkaar uit dat ze verantwoordelijkheid en lef willen tonen door buiten de gebaande paden te denken en op zoek te gaan naar mogelijkheden en oplossingen en niet alleen maar terug te vallen op regeltjes. Hoe we tot realistische ambities komen, blijft de voorliggende periode onderwerp van gesprek in dit en andere trajecten, waaronder het Brabants Programma Landelijk Gebied van de provincie Noord-Brabant. Tijdens de volgende Hart van Brabantdag en de ontwikkeldag met de provincie wordt de oogst opgehaald en de bouwsteen vastgeklikt in de ROA.