Jeugdhulp
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. Dat is geregeld in de Jeugdwet. De gemeenten in Hart van Brabant pakken deze taak samen op. Onze samenwerking op jeugdhulp heeft een stevige basis. Onze koers Samen met de Jeugd wordt namelijk breed gedragen, en de bestuurscommissie Jeugd heeft een krachtig mandaat.
Bekijk ook de animatie over de koers Samen met de Jeugd:
Aanmelden nieuwsbrief Samen met de Jeugd
De meest recente uitgave van deze nieuwsbrief vind je via deze link. Dit is de nieuwsbrief van 12 december 2024.
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de jeugdhulp bij de samenwerkende gemeenten in Hart van Brabant? Dan kun je je aanmelden voor de speciale nieuwsbrief hierover.
Wil je automatisch de nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Laat ons dat dan weten door een korte e-mail te sturen naar info@regio-hartvanbrabant.nl. Vermeld daarin het e-mailadres waarop je de nieuwsbrief wilt ontvangen.
Door je aan te melden voor de nieuwsbrief stem je in met onze privacyverklaring en ga je ermee akkoord dat we je e-mailadres opslaan om je de nieuwsbrief toe te sturen. Je kunt je altijd ook weer op deze manier afmelden.
NB: binnenkort verschijnt hier weer een (link naar een) automatisch formulier om je aan te melden. Voor nu verzoeken we je een e-mail te sturen.
Aanpak
Gemeenten hebben een inhoudelijke opdracht om de jeugdhulp goed in te richten en daar waar nodig te verbeteren en te transformeren. We geven dat in Regio Hart van Brabant – samen met jongeren en partners – vorm in het uitvoeringsprogramma Samen met de Jeugd.
Thema’s uitvoeringsprogramma:
Vaste taken:
- Cliënt-ervaringsonderzoek
- Innovatienetwerk Jeugd & jongerenparticipatie
Tijdelijke projecten:
- Jeugdbescherming Brabant
- Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming (landelijk)
Voor jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie loopt een integraal inkooptraject.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Het algemeen bestuur van Regio Hart van Brabant heeft speciaal voor jeugdhulp een bestuurscommissie ingesteld: de bestuurscommissie Jeugd. Daarin zitten de wethouders jeugd (ook wel portefeuillehouders jeugd genoemd) van de elf gemeenten. Voor de bestuurscommissie Jeugd is de vastgestelde regionale koers Samen met de Jeugd (PDF) leidend.
Meer over de bestuurscommissie Jeugd lees je op deze pagina >
Ambtelijk opdrachtgever
In samenwerking met Frans Swinkels, directeur sociaal domein gemeente Tilburg
Projectleider
Doelstelling
De gezamenlijke ambitie is dat onze jeugd gezond, veilig en prettig opgroeit en dat ouders zelf in staat zijn om hun kinderen op te voeden. Ouders krijgen als dat nodig is ondersteuning bij wat zij kunnen en problemen worden zo veel mogelijk voorkomen. Soms is er meer nodig. Dan is er een hulpverlener dichtbij in de buurt die snel in gesprek gaat met het gezin en aanzet tot actie. Voor kinderen en gezinnen die langduriger ondersteuning nodig hebben, is er hulp op maat. Als de veiligheid van het kind in het geding is, handelen we snel en adequaat. We willen dit doen met een eenvoudig en effectief jeugdstelsel dat bovendien betaalbaar is. Een jeugdstelsel dat is ingebed in de dagelijkse leefwereld van het kind en zijn ouders. Gebaseerd op eigen kracht, sociaal netwerk en integraliteit.
De visie op jeugdhulp heet koers Samen met de Jeugd en is vastgesteld door de gemeenteraden van alle gemeenten in Regio Hart van Brabant. Deze koers wordt ook door de sociaal adviesraden en andere partners onderschreven. En biedt daarmee een stevige basis voor de regionale samenwerking.
Relatie tot kernagenda
In de kernagenda is jeugdhulp is een van de vier kerntaken binnen het sociaal domein, met meerdere opgaven en activiteiten.
Financiering
De gemeenten krijgen geld van het Rijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. Ongeveer 90% van de financiering van de jeugdhulp loopt via de regiobegroting. Daarnaast investeren de gemeenten via de eigen begroting in jeugdhulp, bijvoorbeeld voor preventie, vroegsignalering en de lokale Toegang. Dit zit niet in de regiobegroting.
Programmalijn
Jeugdhulp
Overlegtafel(s)
Betrokken partijen
Het verschil maken in de regio kunnen we niet alleen. In de uitvoering van de ontwikkelopgaven, pilots en projecten binnen de programmalijnen trekken we daarom samen met partners op. We zoeken actief naar deze samenwerking. Het gaat om samenwerking met bijvoorbeeld zorgaanbieders, huisartsen, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, GGD en onderwijs. De ene keer zal een partner een opgave voor ons uitvoeren en de andere keer werken we samen om de klus te klaren.
Minstens zo belangrijk is dat we samen met de jeugd werken. We kunnen wel alles zelf naar ons beste weten proberen te bedenken, maar kinderen, jongeren en hun ouders kunnen ons vaak veel beter vertellen wat er nodig is en waar wij onze aandacht op zouden moeten richten. Voor het uitvoeringsprogramma werken we samen met een vaste adviesgroep van jongeren, die ons adviseren en spiegelen in onze ambities en plannen en met ons op onderzoek uitgaan: de jeugdwelzijnsraad. Soms is het wat zoeken om de wereld van de gemeente en de leefwereld van de jongere dichterbij elkaar te brengen, maar we zien dat als een uitdaging. Een uitdaging om in taal die jongeren begrijpen een goed gesprek te voeren.
Dit ‘samen doen’ vraagt wel iets van ons als gemeenten. Vaak zijn we opdrachtgever, maar ‘samen doen’ vraagt nou juist van ons dat we als gelijkwaardige partners optrekken. Dit vraagt van ons een open houding, het openstaan voor nieuwe ideeën, deze waar nodig faciliteren, soms ook gewoon durven loslaten en bovenal luisteren naar wat onze jongeren en partners ons te vertellen hebben en daar samen van leren.
Deelnemende gemeenten
Contact
- Secretaris van de bestuurscommissie Jeugd
- Ga voor informatie voor ouders/verzorgers, zorgaanbieders en verwijzers naar www.zorginregiohartvanbrabant.nl. Deze website bevat praktische informatie en contactgegevens voor mensen die met jeugdhulp te maken hebben.
Recente nieuwsberichten
“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......
Ontwikkelingen transformatie sociaal domein
We werken in Regio Hart van Brabant op een groot aantal projecten aan de transformatie van het sociaal domein. Het......
'Ik was altijd al betrokken, nu kan ik ook echt iets dóen'
Tante Noortje werd mentor (JIM) van Wessel Wessel noemt het ‘fijn’ om een JIM te hebben. Meer hoeft hij er......