De gemeente Waalwijk was de gastheer tijdens de regionale radenavond op 24 november. Burgemeester Sacha Ausems opende de digitale bijeenkomst. Ze benadrukte onder meer het belang en de noodzaak van ontmoeting, ook al worden we daarin momenteel beperkt door de coronamaatregelen.
Drie inhoudelijk deskundigen lichtten de stand van zaken van de regionale inkoop sociaal domein toe. Er is toegelicht dat, zodra de aanbestedingsprocedure is gestart, ambtenaren, bestuurders en raadsleden geen contact meer mogen hebben met zorgaanbieders over de lopende aanbesteding. Het contact met zorgaanbieders verloopt dan alleen nog via Tenderned. Zo worden eerlijke spelregels gehanteerd en zijn altijd alle aanbieders op de hoogte.
SAS-procedure
Nieuw is dat er een zogenaamde SAS-procedure wordt gevolgd: een aanbesteding van Sociale en Andere Specifieke diensten. Hierbij hebben we gekozen voor een procedure waarbij we in dialoog met aanbieders een aantal thema’s met elkaar bespreken. Op basis hiervan worden de aanbieders geselecteerd om uiteindelijk zorg en ondersteuning aan te bieden in de regio. Daarbij speelt de visie van de zorgaanbieders een belangrijke rol. De regio wil zich verbinden aan partijen die hetzelfde denken over de noodzakelijke, nieuwe ontwikkelingen.
Vragen over risico’s
Raadsleden stelden onder meer vragen over de grootste risico’s die er zijn voor de inkoopprocedure. Twee belangrijke risico’s zijn daarbij benoemd:
- het politieke risico dat gemeenten kunnen zwichten voor de druk van zorgaanbieders om de vastgestelde gemeentelijke uitgangspunten (zoals het werken met minder zorgaanbieders) los te laten;
- het risico van de hervormingsagenda vanuit het Rijk, die zou namelijk consequenties kunnen hebben op het nieuwe inkoopbeleid.
Ook was er aandacht voor het thema ‘Zorggeld is zorggeld’. Hoge winsten in de zorg zijn namelijk zeer onwenselijk. Daar moeten we dan ook effectieve maatregelen tegen nemen.
Beschermd Wonen
De inhoudelijk projectleider Peter Meulendijk, ervaringsdeskundige Anne Bakker en één van de twee bestuurlijk opdrachtgevers, wethouder Rolph Dols, kwamen aan het woord over het thema Beschermd Wonen. Zij bespraken wat dat inhoudt. Deze woonvorm krijgt een plaats in de wijk. Lang niet altijd is een Beschermd Wonen-instelling daar direct welkom. Toch blijkt dat het, na de eerste koudwatervrees, bijna altijd goed gaat.
Dannenberg
Peter Meulenberg vertelde wat ‘Dannenberg’ is. Erik Dannenberg heeft een visie opgesteld over Beschermd Wonen. Vanuit die visie kunnen cliënten zo veel mogelijk weer in de verschillende wijken wonen. Voorheen werden cliënten (en hun woonvorm) juist een beetje buiten de wijk geplaatst. Dit om onder meer de bedrijfsvoering goed te kunnen organiseren. Wethouder Dols geeft aan dat de gedachte achter Dannenberg goed is: mensen weer thuis laten zijn/komen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om goed na te denken over waar je Beschermd Wonen kunt toevoegen. Spreiding is daarbij van groot belang.
Uit eigen ervaring
Anne Bakker werkt als ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant. Deze organisatie begeleidt mensen met psychiatrische of psychische klachten (vanaf 16 jaar) bij hun herstel, individueel of in een gezinssituatie. Ze vertelde de raadsleden over haar ervaring. Dat zij in een tijdelijke situatie hulp nodig had. Dat het essentieel was om hulp te krijgen die bij haar nood/wens aansloot. Dat een plaats voor Beschermd Wonen en het leven in de wijk daarbij essentieel zijn. Dat maakt bijvoorbeeld het in contact kunnen komen met buren en zelf boodschappen doen mogelijk.
Landelijk is al besloten tot deze beweging om cliënten in de wijk te laten wonen. Vanaf 1 januari 2022 is elke gemeente hiervoor verantwoordelijk. Daarover is gezegd dat er ongeveer 15 jaar nodig is om deze beweging te voltooien. Vanaf 2023 zijn alle gemeenten ook financieel verantwoordelijk voor deze beweging. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het Rijk eist dat gemeenten samenwerkingsafspraken moeten maken.
Neem voor meer informatie contact op met Willem van Eijk >