De wethouders van het portefeuillehoudersoverleg Fysiek willen aandacht blijven houden voor natuur, vanwege het maatschappelijk belang. We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben met onze signaal- en aanjaagfunctie. Daar gaan we in 2025 mee door. Aanleiding voor het gesprek hierover is de oplevering van de tussenbalans van ons natuurbod.
Tussenbalans 2024
De werkgroep Landschap heeft een tussenbalans 2024 gemaakt voor de regionale natuuropgaven. In 2024 is daarvoor een verdiepend onderzoek gedaan. De conclusies en aanbevelingen zijn opgenomen in de tussenbalans en worden in dit nieuwsbericht toegelicht. Het poho Fysiek heeft kennisgenomen van de tussenbalans. De portefeuillehouders willen in 2025 vooral aandacht besteden aan de signaal- en aanjaagfunctie van de regio met een aantal gerichte acties.
Over het natuurbod
Met het vaststellen van het Natuurbod Regio Hart van Brabant is voor gemeenten en waterschappen in beeld gebracht wat we aan opgaven hebben voor bijvoorbeeld natuurgebieden en ecologische verbindingszones. In de tussenbalans 2024 staat wat er tot nu toe is bereikt en wat het plan is voor een vervolg in 2025.
Trots op resultaat tot nu toe
Als regio mogen we trots zijn op wat in de periode 2018 – 2024 al bereikt is. Door de verdiepingsslag is gebleken dat de restopgave kleiner is dan gedacht. Diverse onderdelen bleken (al eerder) te zijn gerealiseerd. Als samenwerkende gemeenten zorgen we met het natuurbod vooral voor een signaal- en aanjaagfunctie.
Signaalfunctie: natuur maatschappelijk van belang
In 2025 wil de regio het maatschappelijke belang van natuur en water agenderen en in het strategische beleid doorontwikkelen. Daarnaast is voor resultaat op korte termijn de oproep gedaan om gebruik te blijven maken van bestaande sectorale subsidies zolang deze er nog zijn. Voor resultaat op langere termijn is bestuurlijke en ambtelijke inzet nodig voor de integrale gebiedsprocessen, zoals voor de gebieden waar een Groenblauwe Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) loopt.
Aanjaagfunctie: basis-alternatief voor faunapassages A58
De aanjaagfunctie voor het realiseren van het natuurnetwerk gaat Regio Hart van Brabant met diverse gerichte acties vormgeven in 2025. De belangrijkste is het uitwerken van een basisalternatief voor drie faunapassages bij de A58. De verbreding van de A58 wordt voorlopig niet verder uitgewerkt door Rijkswaterstaat. Het is daarom interessant de maatregelen voor drie faunapassages uit te werken, los van de verbreding van de A58. Het gaat hierbij om het uitwerken van een basisalternatief, oftewel de meest basale maatregelen die nodig zijn voor het functioneren van een faunapassage.
Meer weten?
Meer informatie over het natuurbod en de tussenbalans is te vinden op www.regio-hartvanbrabant.nl/natuurbod.