In oktober 2024 is in de Regio Hart van Brabant het Programmaplan Regionale Warmtetransitie 2024-2026 vastgesteld. De gemeenten hebben de regierol in warmtetransitie in de gebouwde omgeving, maar er is ook meerwaarde te halen uit regionale samenwerking. Het programmaplan vormt de leidraad voor de aanpak van wat gezamenlijk regionaal opgepakt gaat worden in de warmtetransitie.
Het programmaplan is opgesteld naar aanleiding van nationale doelstellingen uit het Klimaatakkoord en de Klimaatwet, waarin staat dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. Regionale samenwerking is hierbij belangrijk vanwege gedeelde infrastructuur, zoals warmtenetten en gezamenlijke warmtebronnen. Het plan bouwt voort op eerdere stappen zoals de Regionale Structuur Warmte (RSW) en bevat een breed scala aan projecten en activiteiten die de negen gemeenten ondersteunen bij het behalen van hun doelen.
Inhoud en speerpunten van het plan
Het Programmaplan richt zich op vier hoofdthema’s:
- Voorbereiding fysieke maatregelen, zoals isolatie van woningen en de inzet van warmtebronnen als geothermie, aquathermie en restwarmte.
- Betrekken van doelgroepen, met onder meer een regionaal energieloket dat inwoners helpt met verduurzamingsmaatregelen.
- Samenwerking met stakeholders, waaronder netbeheerders, woningcorporaties en energiecoöperaties.
- Kennis- en beleidsontwikkeling om gemeenten te ondersteunen bij de complexe vraagstukken en regelgeving van de warmtetransitie.
Een belangrijk aspect is de nadruk op betaalbaarheid en sociale acceptatie, zodat de transitie haalbaar blijft voor alle bewoners. Daarnaast houdt het plan rekening met nieuwe wetgeving, zoals de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie, en provinciale initiatieven zoals een mogelijk warmtebedrijf.
Waarom regionaal samenwerken?
Regionale samenwerking biedt voordelen bij grootschalige projecten die gemeentegrenzen overstijgen, zoals het gebruik van restwarmte of de aanleg van infrastructuur. Ook kunnen gemeenten profiteren van elkaars expertise en ervaringen, wat bijdraagt aan efficiëntere en effectievere oplossingen.
Het programmaplan wordt uitgevoerd met financiële steun van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en de Provincie Noord-Brabant. Naar verwachting zal deze regionale aanpak een belangrijke impuls geven aan de verduurzaming van de regio Hart van Brabant.
Meer informatie
Het Programmaplan Regionale Warmtetransitie is hier te bekijken. Wil je meer informatie of heb je vragen? Kijk dan op regio-hartvanbrabant.nl/reks of neem dan contact op met Alfredo Verboom, regiocoördinator warmtetransitie, via alfredo.verboom@tilburg.nl.