Op 4 oktober jl. hadden wel als Regio Hart van Brabant (RHvB) de eer om Tweede Kamerleden te verwelkomen in Tilburg. Een inspirerend werkbezoek waarbij Jeugdzorg centraal stond.
Verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg
We begonnen de dag met het thema ‘Beschikbaarheid Jeugdzorg’. Na een korte introductie doken we direct in het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg’. We bespraken de vraag of deze wet ons daadwerkelijk kan helpen bij het aanpakken van de wachttijden en het verminderen van de regeldruk. Onze boodschap vanuit de RHvB: de nieuwe wet kan ons deels helpen, als we alleen zorgvormen opnemen waarbij geen discussie is over de definitie en we duidelijkheid hebben over de reikwijdte van de jeugdhulpplicht. We voorzien dat door de uniformering de verkokering kan toenemen, omdat we producten inkopen in plaats van een integraal aanbod om gezinnen te helpen. Het is essentieel dat de transformatie zoals beoogd in de Hervormingsagenda Jeugd wordt doorgezet: gezinsgericht werken, zorg en ondersteuning nabij, en het maximaal voorkomen van uithuisplaatsingen. Ook is het belangrijk om te benadrukken dat extra toezicht meer administratie oplevert, wat we juist willen vermijden. Afspraken over regionale samenwerking en vaststelling van landelijke tarieven zijn echter stappen in de goede richting.
Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming: zet het door!
Na deze intensieve discussie schakelden we over naar het tweede onderwerp van ons werkbezoek: het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Onze boodschap hierover was duidelijk: zet het toekomstscenario door! Het is ondenkbaar dat we deze verbeterde werkwijze in 2026 moeten beëindigen. Deze nieuwe manier van werken, met regionale veiligheidsteams en een focus op hulp voor het hele gezin, voorkomt dat kinderen te lang moeten wachten op hulp. Het huidige systeem, waarin organisaties na elkaar werken in een keten, werkt vertragend en draagt onvoldoende bij aan gezinsbescherming. Het Toekomstscenario kan juridische maatregelen en uithuisplaatsingen voorkomen en biedt een gezinsgerichte aanpak. We pleiten ervoor om deze verbeterde werkwijze structureel door te zetten en te financieren, aangezien het momenteel niet genoemd wordt in het regeerprogramma.
Zet de pilot Zorg in Onderwijstijd landelijk door
Na de lunch stond Zorg in Onderwijstijd (ZiO) en Passend Onderwijs op de agenda. Hart van Brabant heeft de pilot om dit beschikkingsvrij te organiseren. Dit draagt op een heel goede manier bij aan de zorg voor jongeren en ondersteunt hen in hun ontwikkeling. Jongeren missen hierdoor minder onderwijs en zijn meer onderdeel van hun klas. Dat vergroot het welzijn en versterkt daarmee het leren. Daarnaast beperkt deze aanpak de kosten en de administratieve lasten voor ouders, scholen en gemeenten. We pleiten dan ook voor continuïteit en landelijk doorzetten van de effectieve en efficiënte werkwijze van de pilot.
En dan niet alleen in het Speciaal Onderwijs, maar ook in het regulier onderwijs. De huidige tijdelijkheid van pilots en experimentregelingen belemmert langetermijnoplossingen. We pleiten ervoor om onderwijs, gemeenten en zorgkantoren één passende betaaltitel te geven om ZiO gezamenlijk te financieren. Een deel van het budget vanuit de Wlz zou geoormerkt moeten worden voor ZiO, wat discussie met ouders over de inzet van ZiO-uren voorkomt.
Oproep aan Tweede Kamer
We zijn trots op wat we in de regio Hart van Brabant hebben bereikt, maar we zijn er nog niet. Daarom vragen we de Tweede Kamer om:
- Noem in het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg’ alleen zorgvormen waar geen discussie is over de definitie en waarbij de reikwijdte van de jeugdhulpplicht duidelijk is, en voer deze wet gelijktijdig in nadat de discussie over de reikwijdte is afgerond en er helderheid is over alle definities.
- Leg ‘Zorg in Onderwijstijd’ bij wet vast, zodat deze effectieve manier van zorg in het onderwijs beschikbaar wordt voor alle leerlingen in Nederland.
- Zet het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming door en veranker een integrale aanpak om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen passende en duurzame hulp krijgen.
Onderwijs, zorg en veiligheid gaan hand in hand
Een groot dankjewel aan alle Kamerleden voor hun betrokkenheid en interesse. Samen zetten we ons in voor een toekomst waarin onderwijs, zorg, en veiligheid hand in hand gaan voor het welzijn van onze jeugd en gezinnen.