Een kleine 100 betrokkenen bij de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) hebben tijdens het CongREKS op 23 mei ervaren hoe de energie- en klimaatplannen daadwerkelijk een plaats krijgen in onze regio. Met een energiek openingsprogramma, een inspirerende gastspreker en een excursie aan de noordrand van de gemeente Waalwijk, kregen zij uitgelegd hoe de ontwikkeling van de energiehub Waalwijk vorm krijgt.
Eigen belangen, maar met gedeelde energie
Het onderwerp van de middag was ‘ruimte voor de REKS’. De twee REKS-thema’s, de energietransitie en klimaatadaptatie, worstelen met de inpassing van hun projecten in de schaarse beschikbare ruimte. Zij ‘concurreren’ met andere opgaven in onze regio, variërend van een landbouwtransitie tot mobiliteit en de woningopgave. Hoe kunnen we dan toch onze REKS-doelstellingen behalen, zonder dat ze elkaar en andere opgaven in de weg zitten?
De middag begon en eindigde bij Plastica, een leverancier van hoogwaardige gevelbekleding en plaatmateriaal waarbij duurzaamheid al volledig is ingebed in haar bedrijfsvoering. Hier werden de aanwezigen, variërend van bestuurders en beleidsmedewerkers tot lokale energiecoöperaties, netbeheerders, natuurorganisaties en andere REKS-partners, goed opgewarmd tijdens een muzikale openingsact.
Gastspreker Hans van Zijst borduurde vervolgens voort op de groepsenergie met een inspirerend betoog. Hij adviseerde om niet alleen te werken aan gedeelde belangen, maar om vooral ook te kijken wat je eigen belangen zijn. Als je die beter en sneller kunt bereiken door samen te werken met andere partijen, kies je uit eigen belang voor samenwerking. Dat leidt tot sterke(re) motivatie om samen te werken; het is immers in je eigen belang. Je zoekt dan niet primair naar een ‘gezamenlijk belang’, maar naar het beter invullen van ieders eigen belang. Daarbij spelen vertrouwen (‘geven en krijgen’), spanning (‘maak het bespreekbaar’) en macht (‘zet het opzij in de samenwerking’) een rol van betekenis.
Omgevingsexcursie
Vervolgens gingen de aanwezigen in groepen op vier locaties ervaren hoe die verschillende belangen een plaats krijgen in de omgeving. Zo konden zij bovenop de oude afvalberg een blik werpen op de ruim 15.000 zonnepanelen van Zonnepark De Langstraat én de wijde omgeving aanschouwen. Ook brachten de groepen een bezoek aan de vergistingsinstallatie van Wabico onderaan de afvalberg, waar uit organische reststromen groen gas wordt geproduceerd voor het landelijke aardgasnet.
Verder kregen de aanwezigen gedemonstreerd hoe op het bedrijventerrein wordt gewerkt aan een klimaatbestendige omgeving. Geen gemakkelijke opgave in een gebied dat wordt doorkruist door hoogspanningsleidingen en waar de ruimte schaars is. Hoe krijg je bedrijven toch zo ver om hun terreinen te vergroenen? Tot slot kregen de groepen een rondleiding over het terrein van Plastica, waar bijvoorbeeld met batterijen de zelf opgewekte, groene stroom wordt opgeslagen.
Positieve afdronk
Na een korte plenaire afsluiting, waarbij nog maar eens benadrukt werd dat we het sámen moeten doen, was het tijd voor de borrel. Zo kan iedereen met hernieuwde energie verder met het bereiken de eigen doelen – maar samen met alle collega’s en partners in de regio.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie op regio-hartvanbrabant.nl/REKS.