Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Als iemand contact opneemt met Veilig Thuis wordt er samen gekeken wat er aan de hand is en wat degene zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan deze persoon een melding doen. In onze regio blijkt een groot deel van de meldingen bij Veilig Thuis Midden-Brabant een hermelding (herhaalde melding) te zijn. Een persoon of familie komt dan opnieuw in beeld bij Veilig Thuis. Dit betekent dat de problemen in deze families niet structureel zijn opgelost. De samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant zoeken samen met ketenpartners naar verbetermogelijkheden. Het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans Hogeschool start daarom een onderzoek of én hoe het aantal hermeldingen kan worden teruggedrongen. Het onderzoek loopt tot oktober 2024.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat Veilig Thuis Midden-Brabant in 2022 in totaal 4.090 meldingen ontving van kindermishandeling en huiselijk geweld. In 30,6 % daarvan ging het om een eerste melding. Bij 40,6 % ging het om een hermelding; in die gevallen was Veilig Thuis eerder wel betrokken geweest bij de situatie, maar inmiddels niet meer. In 28,7 % van de gevallen ging het om een vervolgmelding; de situatie was dan al bekend en Veilig Thuis was al betrokken.
Aard van de meldingen
Als het lukt om het aantal hermeldingen te verminderen, ontstaat er ruimte om eerste meldingen sneller op te volgen. Hierdoor komt er eerder hulp. Door de aard van de hermeldingen te onderzoeken, moet duidelijk worden hoe het aantal kan worden teruggedrongen. De onderzoekers richten zich daarom op twee gebieden:
- De casuslijn. Heeft de hermelding te maken met de (veranderde) situatie van de betrokken personen/gezinnen/families?
- De proceslijn. Is de hermelding te verklaren door problemen in het proces, bijvoorbeeld in de samenwerking, financiering, wachtlijsten of de aard van de ingezette hulp?
Dossieronderzoek en interviews
Bij het onderzoek zijn Regio Hart van Brabant, Veilig Thuis Midden-Brabant en Sterk Huis betrokken. Gedurende drie maanden worden alle nieuwe hermeldingen geanalyseerd. Daarnaast houden de onderzoekers interviews met professionals, om een beter beeld te krijgen van de aard van de hermeldingen. Na afronding van het dossieronderzoek en de interviews worden de voorlopige bevindingen besproken in een focusgroep.
Meer informatie over onze aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling lees je op www.regio-hartvanbrabant.nl/hgkm.