Wat is een toekomstbestendig landelijk gebied? Er vindt voedselproductieplaats, we willen er wonen, maar ook natuur en biodiversiteit beschermen. En zo zijn er meer belangen. Wethouders van het poho Fysiek gaan begin 2024 samen een duidelijker toekomstbeeld schetsen.
Op 1 februari 2024 verkennen de wethouders van het poho Fysiek met elkaar wat volgens hen een toekomstbestendig landelijk gebied is. Dit doen zij op een inspirerende locatie; bij het bedrijf Trayplant in Bavel op de grens met Gilze en Rijen. Deze Europese marktleider in de aardbeien- en frambozenplantensector kent de uitdagingen in het landelijk gebied en weet teelt, technieken en ondernemerschap te verbinden met duurzaamheid en innovatie.
Grote waarde en toenemende druk
Het landelijk gebied is van grote waarde voor de regio. Tegelijkertijd zien we dat de druk op dit gebied enorm toe is genomen. In het landelijk gebied vindt een belangrijk deel van onze voedselproductie plaats, willen we wonen, willen we natuur en biodiversiteit beschermen en versterken, zoeken we naar locaties voor duurzame energie-opwek, streven we naar landschapsherstel, en veranderen de omstandigheden door het klimaat. Een duidelijk beeld van een toekomstbestendig landelijk gebied hebben we in regio Hart van Brabant nog niet.
Bouwsteen omgevingsagenda
Er spelen veel vraagstukken en ideeën tegelijkertijd, waaronder op nationaal en provinciaal niveau. Dit vraagt een nadere verkenning van wat we in Regio Hart van Brabant belangrijk vinden mét bijbehorende prioritering. Want niet alles kan overal en/of nu meteen. Bestuurders gaan tijdens een heisessie op 1 februari 2024 met elkaar bespreken waar regionale samenwerking op gemeenschappelijke uitgangspunten de gemeentegrensoverschrijdende thema’s en opgaves meerwaarde biedt. Zo kunnen we onze bouwsteen ‘toekomstbestendig landelijk gebied’ – als onderdeel van de Regionale Omgevingsagenda Hart van Brabant goed laden én goed aan tafel zitten in andere trajecten en samenwerkingen.